Blogs

 • De avonturen van Annette in Dataland

  Inmiddels werk ik al meer dan een jaar als data analist bij Swink. Een hele nieuwe wereld voor mij en een hele andere dan die waar ik voorheen in werkte. Door welk konijnenhol ben ik daar terechtgekomen?

 • Empathie overload

  Empathie en autisme. Veel mensen denken dat dat niet samengaat. Alleen wat als dat juist totaal anders b­lijkt? In dit blog voor de Autismeweek 2023 leg ik uit hoe dat bij mij werkt, zowel in mijn werk als privé.

 • Bedrijven die samenwerken

  Voor een nieuw groot project waren veel extra medewerkers nodig. Mensen die wij zelf niet hadden en dus gezocht moesten worden. Hoe is het als er ‘opeens’ tien nieuwe collega’s bij komen? Vincent vertelt hoe hij het ervaarde in dit blog.

 • Hoe maak je zelf pdf’s toeganke­lijker?

  Wie een pdf toeganke­lijk wil maken heeft bepaalde kennis nodig: bijvoorbeeld hoe je een codelaag bewerkt of aan welke WCAG-eisen een pdf moet voldoen. Maar wat kan je zelf zonder deze kennis doen om jouw pdf’s toeganke­lijker te maken?

 • Terugblik op een buitengewoon 2022

  Het is december en ook bij Swink blikken we terug op het afgelopen jaar. We hebben een mooie groei gemaakt als organisatie. Groei in het aantal nieuwe klanten, in de ontwikkeling van onze diensten, maar ook persoon­lijke groei. Hoewel we natuur­lijk buitengewoon trots zijn op de behaalde resultaten, is de persoon­lijke groei en steeds verder ontwikkelende deskundigheid van onze collega’s de mooiste vorm van groei. Daarom vertellen Kaylee, Vincent en Annette over wat 2022 voor hen buitengewoon maakte.

  • gepubliceerd
 • Hoe ik omga met onzekerheid door spanning

  ‘Maar ik was toch verder dan dit?’ Het al jarenlang omgaan met mijn autisme zorgt ervoor dat ik meer zelfvertrouwen krijg. Niet alleen op sociaal gebied, maar ook professioneel. Toch heb ik regelmatig last van onzekerheid als ik gespannen ben, waardoor ik teleurgesteld raak in mijzelf. Hoe ik daarmee omga, leg ik uit in dit blog.

 • Succesvol van start met Piwik Pro

  Net van start met Piwik Pro, maar geen idee waar te beginnen? Wij helpen je in deze blog om effectief van start te gaan zonder te zoeken.

 • Behoefte aan data van binnenuit prikkelen bij Nieren.nl

  Om te zorgen dat alleen de voor de organisatie relevante data beklijven maakt Nieren.nl gebruik van een op maat ingericht KPI-framework. Dat helpt niet alleen de collega’s die aan de website werken; het maakt ook anderen in de organisatie nieuwsgierig naar de inzichten uit de data. Productmanager Paul de Raadt vertelt hoe de organisatie groeit in datagedreven werken.

  • gepubliceerd
 • Verrassende inzichten met webanalytics bij de gemeente Almere

  Sterretjes en vlaggetjes in Piwik PRO. Online contentspecialist Irma Schouten wordt er blij van. Omdat ze in een oogopslag duide­lijk maken of de webpagina’s van de gemeente Almere voldoen aan de door henzelf ingestelde doelen. De data uit het Power BI dashboard gaven haar en haar collega’s veel nuttige inzichten. Ook A/B-testen en gebruikersonderzoek overtuigden de gemeente van de meerwaarde van datagedreven werken.

  • gepubliceerd
 • 15 jaar Swinken

  Op 1 november 2007 begon oprichter Paul Malschaert de Opdrachtenbank (nu Swink) met een droom om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden dat recht doet aan hun talenten. Een zoektocht van vallen en opstaan leverde het begin op van wat nu een sociale onderneming wordt genoemd. Wij nemen je mee in de ontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar op deze feeste­lijke dag! 15 jaar waar wij buitengewoon trots op zijn.

 • Effectievere webanalytics door focus op één statistiek bij Soa Aids Nederland

  Om de analyse van de statistieken van hun website uit Matomo te verbeteren, wilde Soa Aids Nederland al die data terugbrengen naar één statistiek. De zogenaamde ‘one metric that matters’. Wessel Zweers, webmaster en data analist bij Soa Aids Nederland, vertelt over waarom hiervoor is gekozen, welke statistiek het uiteinde­lijk werd en hoe visualisatie van data in Power BI een enorme aanwinst bleek voor de organisatie.

  • gepubliceerd
 • Ultiem ontprikkelen: zo doe ik dat

  Overprikkeling is een sluipmoordenaar. Ik kan lange tijd denken dat het allemaal prima gaat, maar stiekem b­lijken de signalen er al te zijn. Bijvoorbeeld dat ik een minder goede focus heb of sneller vermoeid ben. Inmiddels heb ik voor mezelf de ultieme ontprikkelmethode gevonden na hectische periodes. Wat die methode is leg ik hier uit.

 • Website meten met Matomo: zo stel je de tool in

  Heb je Matomo geïnstalleerd, maar weet je niet hoe je nu verder moet? Geen nood, in dit artikel laat ik zien hoe je Matomo goed instelt. Met de juiste instellingen ben je klaar om je website goed te meten op een privacyvriende­lijke manier.

 • Matomo installeren? Begin met deze vijf stappen

  Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook als je Matomo wilt gaan gebruiken. Door bij het begin na te denken over hoe je de tool wilt gaan gebruiken en wat de vereisten zijn, zorg je ervoor dat je later een goed functionerende Matomo installatie hebt. Dat betekent dat je over een aantal zaken een beslissing moeten nemen voordat je Matomo installeert. Ik neem hier de vijf belangrijkste zaken door.

 • Waarom je nu naar een privacyvriende­lijke web analytics tool moet overstappen

  Begin 2022 kwam de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met de waarschuwing dat Google Analytics moge­lijk niet aan de Internationale wetgeving voldoet. Sterker nog, in Oostenrijk en Italië werd het gebruik van Google Analytics onwetmatig verklaard. Nederland volgt dezelfde Europese wetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dus wat nu? Wat betekent dit voor het gebruik van Google Analytics in Nederland?

 • Gemeente Hilvarenbeek: digitaal toeganke­lijk worden én maatschappe­lijke impact maken

  Eind 2021 lanceerde de gemeente Hilvarenbeek een nieuwe hoofdwebsite. Een goed moment om de digitale toeganke­lijkheid van dit domein en hun online pdf-bestanden onder de loep te nemen. Daarbij riep de gemeente de hulp in van Swink. Nathalie van Zundert, destijds medewerker Online Communicatie & Dienstverlening bij de gemeente Hilvarenbeek en tegenwoordig in dezelfde functie werkzaam bij de gemeente Goirle, zet zich met veel enthousiasme voor dit onderwerp in. Zij vertelt in dit interview over de samenwerking met Swink en de toeganke­lijkheidsambities van de gemeente.

  • gepubliceerd