Blogs

 • Content management en migratie met de kracht van autisme

  Hoe zorg je dat je website actueel is en de content juist is? Dat is uitdagend, zeker bij een contentmigratie naar een nieuwe website. Onze specialisten met autisme zijn hier gelukkig heel goed in. We laten graag zien waarom.

  • gepubliceerd
 • Wat WCAG betekent voor digitale toeganke­lijkheid

  Als je met digitale toeganke­lijkheid te maken hebt, kom je vanzelf de term WCAG tegen. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Het zijn de internationale richtlijnen voor digitale toeganke­lijkheid. Maar wat betekent de WCAG nu eigen­lijk en waarom is het belangrijk?

  • gepubliceerd
 • Hoe doen zij dat: Digitale toeganke­lijkheid bij de provincie Noord-Brabant

  Hoe doen zij dat? Een begrijpe­lijke vraag, zeker bij iets belangrijks als digitale toeganke­lijkheid. Daarom geven we je graag een kijkje in de keuken van andere organisaties. Deze keer: een interview met Ed Giezenberg, projectleider digitale toeganke­lijkheid bij de provincie Noord-Brabant.

  • gepubliceerd
 • Zo zet de politie Matomo in om datagedreven te werken

  Datagedreven werken en tege­lijk de privacy van je bezoekers respecteren? Dat kan prima, weten ze bij Politie Nederland. Ruud Paulusse, adviseur digitalisering bij de politie, legt je uit hoe zij dat doen.

  • gepubliceerd
 • Het curb-cut effect: Hoe aandacht voor inclusie een voordeel is voor iedereen

  Er bestaat een wonder­lijk effect, een effect dat je zelf kunt ervaren. Het curb-cut effect. Dit effect kan ontstaan wanneer organisaties hun aandacht richten op het toeganke­lijk maken van hun activiteiten. Het gebeurt name­lijk regelmatig dat deze verbeteringen tot grote voordelen leiden voor iedereen, niet alleen voor de mensen die de beperking ervoeren. Door aandacht te schenken aan mensen die een beperking ervaren, wordt iederéen ondersteund om prettiger en effectiever te werken en handelen. In dit blog zal ik uitleggen waar de term vandaan komt, waar we dit effect tegenkomen en hoe Swink organisaties inspireert om de voordelen van dit effect te benutten.

 • Digitaal toeganke­lijke overheid: DigiToeganke­lijk ondersteunt én ziet toe op naleving

  Hoe toeganke­lijk zijn overheidswebsites en -apps? Sinds kort is dat gemakke­lijk in één overzicht te zien via het Dashboard DigiToeganke­lijk, van het ge­lijknamige samenwerkingsprogramma dat door ICTU wordt uitgevoerd. DigiToeganke­lijk helpt overheden bij het digitaal toeganke­lijk worden en houdt toezicht op de naleving van de toeganke­lijkheid. De zogenoemde carrot and the stick-methode. Programmamanager Martin Eikenboom van DigiToeganke­lijk vertelt.

  • gepubliceerd
 • De avonturen van Annette in Dataland

  Inmiddels werk ik al meer dan een jaar als data analist bij Swink. Een hele nieuwe wereld voor mij en een hele andere dan die waar ik voorheen in werkte. Door welk konijnenhol ben ik daar terechtgekomen?

 • Empathie overload

  Empathie en autisme. Veel mensen denken dat dat niet samengaat. Alleen wat als dat juist totaal anders b­lijkt? In dit blog voor de Autismeweek 2023 leg ik uit hoe dat bij mij werkt, zowel in mijn werk als privé.

 • Bedrijven die samenwerken

  Voor een nieuw groot project waren veel extra medewerkers nodig. Mensen die wij zelf niet hadden en dus gezocht moesten worden. Hoe is het als er ‘opeens’ tien nieuwe collega’s bij komen? Vincent vertelt hoe hij het ervaarde in dit blog.

 • Hoe maak je zelf pdf’s toeganke­lijker?

  Wie een pdf toeganke­lijk wil maken heeft bepaalde kennis nodig: bijvoorbeeld hoe je een codelaag bewerkt of aan welke WCAG-eisen een pdf moet voldoen. Maar wat kan je zelf zonder deze kennis doen om jouw pdf’s toeganke­lijker te maken?

 • Terugblik op een buitengewoon 2022

  Het is december en ook bij Swink blikken we terug op het afgelopen jaar. We hebben een mooie groei gemaakt als organisatie. Groei in het aantal nieuwe klanten, in de ontwikkeling van onze diensten, maar ook persoon­lijke groei. Hoewel we natuur­lijk buitengewoon trots zijn op de behaalde resultaten, is de persoon­lijke groei en steeds verder ontwikkelende deskundigheid van onze collega’s de mooiste vorm van groei. Daarom vertellen Kaylee, Vincent en Annette over wat 2022 voor hen buitengewoon maakte.

  • gepubliceerd
 • Hoe ik omga met onzekerheid door spanning

  ‘Maar ik was toch verder dan dit?’ Het al jarenlang omgaan met mijn autisme zorgt ervoor dat ik meer zelfvertrouwen krijg. Niet alleen op sociaal gebied, maar ook professioneel. Toch heb ik regelmatig last van onzekerheid als ik gespannen ben, waardoor ik teleurgesteld raak in mijzelf. Hoe ik daarmee omga, leg ik uit in dit blog.

 • Succesvol van start met Piwik Pro

  Net van start met Piwik Pro, maar geen idee waar te beginnen? Wij helpen je in deze blog om effectief van start te gaan zonder te zoeken.

 • Behoefte aan data van binnenuit prikkelen bij Nieren.nl

  Om te zorgen dat alleen de voor de organisatie relevante data beklijven maakt Nieren.nl gebruik van een op maat ingericht KPI-framework. Dat helpt niet alleen de collega’s die aan de website werken; het maakt ook anderen in de organisatie nieuwsgierig naar de inzichten uit de data. Productmanager Paul de Raadt vertelt hoe de organisatie groeit in datagedreven werken.

  • gepubliceerd
 • Verrassende inzichten met webanalytics bij de gemeente Almere

  Sterretjes en vlaggetjes in Piwik PRO. Online contentspecialist Irma Schouten wordt er blij van. Omdat ze in een oogopslag duide­lijk maken of de webpagina’s van de gemeente Almere voldoen aan de door henzelf ingestelde doelen. De data uit het Power BI dashboard gaven haar en haar collega’s veel nuttige inzichten. Ook A/B-testen en gebruikersonderzoek overtuigden de gemeente van de meerwaarde van datagedreven werken.

  • gepubliceerd
 • 15 jaar Swinken

  Op 1 november 2007 begon oprichter Paul Malschaert de Opdrachtenbank (nu Swink) met een droom om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden dat recht doet aan hun talenten. Een zoektocht van vallen en opstaan leverde het begin op van wat nu een sociale onderneming wordt genoemd. Wij nemen je mee in de ontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar op deze feeste­lijke dag! 15 jaar waar wij buitengewoon trots op zijn.