Hoe toegankelijk moet mijn organisatie zijn sinds 23 september?
Sinds 23 september 2020 is toegankelijkheid verplicht voor overheidsorganisaties. Weet je wat je daarvoor geregeld moet hebben? Je leest het hier!
23 september 2020 was een belangrijke datum als je voor een overheidsorganisatie werkt. Had je deze datum rood omcirkeld in je agenda of heb je geen idee waar het over gaat? Wat het ook is, het is sowieso een belangrijke deadline. Vanaf toen gold namelijk het Besluit digitale toegankelijkheid overheid voor alle overheidsinstanties. Heb jij al stappen gezet naar een toegankelijke organisatie of moet je nog beginnen? Wat je situatie ook is, het is belangrijk om te weten wat je sinds de deadline geregeld moet hebben. Je leest het hier!

Zorg dat op elke website een toegankelijkheidsverklaring staat
Alle overheidsinstanties moeten een toegankelijkheidsverklaring voor al hun websites publiceren. Heb je die nog niet? Zorg dan dat je dit zo snel mogelijk hebt geregeld.
In zo’n verklaring geef je aan in hoeverre de website al aan de WCAG 2.1 norm voldoet. Verder geef je hierin aan welke maatregelen je neemt om de toegankelijkheid (verder) te verbeteren. Je moet hierbij een planning toevoegen. Zo maak je duidelijk wat de status is van de website, hoe je dit gaat verbeteren en welk tijdspad hierbij hoort.
Een toegankelijkheidsverklaring heeft een vaste vorm die door de Europese Commissie is vastgesteld. De Rijksoverheid heeft op basis daarvan een Nederlands model ontwikkeld. Als je de invulassistent op www.toegankelijkheidsverklaring.nl gebruikt, weet je zeker dat jouw toegankelijkheidsverklaring voldoet aan dat model.
Aangezien op elke website een toegankelijkheidsverklaring moet staan, is het belangrijk dat je een volledig overzicht hebt van alle websites waarvoor jouw organisatie verantwoordelijk is. Ook intranetten moet je hierbij meenemen. Formeel is een verklaring voor alle kanalen verplicht, maar je mag deze bundelen. Een losse verklaring voor elk kanaal is daardoor niet nodig.
Voor de aankomende deadline moet je je vooral richten op je websites. Voor apps hoef je dit pas volgend jaar te regelen en voor intranetten moet je dit doen bij een grote verandering. Voor al je websites moet je nu dus bepalen wat de status is qua toegankelijkheid, welke maatregelen je gaat nemen om dit te verbeteren en op welke termijn. Als je al je kanalen langs gaat is het zinvol om een verklaring te vragen van een hierbij betrokken leverancier. Wij bieden dit aan als een ‘systeemonderzoek’. Dat scheelt je veel tijd om dit zelf te onderzoeken.
Plan een toegankelijkheidsaudit in
Naast de toegankelijkheidsverklaring moet je sinds 23 september 2020 ook een toegankelijkheidsaudit ingepland hebben staan. Concreet betekent dit dat je voor ten minste één website zo’n audit al hebt ingepland. Voor al je andere websites moet je aangeven wat je plannen zijn en de bijbehorende termijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere website in een later kwartaal op te pakken.
Een onafhankelijke audit geeft inzicht in de toegankelijkheid van je website en/of app. Zo weet je wat er nog verbeterd moet worden om aan de toegankelijkheid normen te voldoen. Een toegankelijkheid audit laat je uitvoeren door een onafhankelijke derde partij. Wij voeren bijvoorbeeld toegankelijkheid audits uit voor onze klanten.
Wat een gedoe, waarom moet ik hier nu ineens aan voldoen?
Er komt best wat bij kijken om digitaal toegankelijk te worden. Vooral in deze tijd zitten instanties niet te wachten op nog meer taken die prioriteit hebben. Toch is deze toegankelijkheid regelgeving niets nieuws. Sterker nog, het is al sinds 2008 voor overheidsinstanties verplicht om toegankelijk te zijn. Het enige verschil is dat het toen om een bestuurlijke maatregel ging en nu om een wettelijke verplichting. Toegankelijkheid is namelijk nu op Europees niveau wettelijk vastgelegd en daarom geldt dit ook in Nederland. Een gevolg van deze wijziging is dat er in de toekomst op gehandhaafd kan gaan worden. Een extra reden dus om van toegankelijkheid een prioriteit te maken.
Aan de slag!
Als het goed is weet je nu wat je te doen staat om aan de wettelijke verplichtingen voor digitale toegankelijkheid te voldoen. Het belangrijkste is dat je de toegankelijkheidsverklaring voor al jouw websites volledig hebt ingevuld. De vervolgacties die daarbij horen mag je na de deadline uitvoeren. Heb je hier nog vragen over of kun je hierbij hulp gebruiken? Wij staan graag voor je klaar!
Voldoet jouw website al aan de wettelijke verplichtingen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat het mij weten!