Digitale toeganke­lijkheid

AUDIT

Digitale toeganke­lijkheid audit

Je wilt de toeganke­lijkheid van je website of app verbeteren. En als overheidsorganisatie voldoen aan de toeganke­lijkheid wetgeving. Maar hoe doe je dat? Met een digitale toeganke­lijkheid audit krijg je een compleet beeld van de digitale toeganke­lijkheid van je website of app. De audit is bovendien bewijsmateriaal voor de toeganke­lijkheids­verklaring.

Waarom een toeganke­lijkheidsonderzoek

Een audit is een toeganke­lijkheidsonderzoek dat laat zien hoe toeganke­lijk je website of app is. Het geeft inzicht in welke problemen er zijn en hoe je die kunt oplossen. Bovendien kun je het gebruiken als bewijsmateriaal voor de toeganke­lijkheids­verklaring. Als overheidsorganisatie voldoe je daarmee aan de wet. De digitale toeganke­lijkheid audit is dus de basis van jouw route naar digitale toeganke­lijkheid.

Soorten toeganke­lijkheid audits

Naast de standaard audits bieden we ook andere onderzoeken aan.

Quickscan digitale toeganke­lijkheid

Een quickscan geeft een eerste indicatie van de moge­lijke toeganke­lijkheidsissues. Hierbij richten we ons vooral op problemen die snel op te lossen zijn, zoals contrastproblemen, ontbrekende alternatieve teksten voor afbeeldingen en koppenstructuur. De quickscan geeft een indicatie en kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om het belang van digitale toeganke­lijkheid intern te adresseren.

Systeem audit

Dit is een deelonderzoek en is voor leveranciers van softwareplatformen interessant. Hiermee krijg je een volledig beeld van de digitale toeganke­lijkheid van de technische component van jullie platform. Dit onderzoek kan worden gebruikt als bewijsmateriaal voor de toeganke­lijkheids­verklaring.

Content audit

Als er al een systeem audit is gedaan van het platform dat je gebruikt, heb je alleen nog een content audit nodig voor de toeganke­lijkheids­verklaring. Bij een content audit wordt alleen de content gecontroleerd op toeganke­lijkheid.

Nulmeting digitale toeganke­lijkheid

Dit is het meest uitgebreide onderzoek. Je krijgt hiermee een volledig beeld van de digitale toeganke­lijkheid van het afgesproken domein én een overzicht van alle soorten voorkomende problemen. Dit onderzoek kan daarom gebruikt worden als bewijsmateriaal voor de toeganke­lijkheids­verklaring en om de belangrijkste structurele problemen op te lossen.

Zo voeren wij een digitale toeganke­lijkheid audit uit

1. De intake

We beginnen elke audit met een intakegesprek. Samen bespreken we welke (sub)domein(en) en/of apps je wilt laten onderzoeken. Het resultaat van de intake is een exacte ureninschatting voor de audit. Zo weet je precies wat wij gaan onderzoeken en wat de kosten zijn.

2. Het onderzoek

We onderzoeken een selectie van de pagina’s van jouw site. Een van onze specialisten digitale toeganke­lijkheid bepaalt de steekproef volgens de WCAG-EM richtlijn. Dit is de standaard evaluatiemethodologie van het W3C voor het testen van digitale toeganke­lijkheid. Als richtlijn keuren we gemiddeld 12 tot 18 pagina’s op basis van 50 criteria. Bij de audit werken we volgens de WCAG 2.1 AA standaard. Dit is het toeganke­lijkheidsniveau waar overheden aan moeten voldoen.

3. Het resultaat

Het resultaat van de audit is een technisch rapport en een managementsamenvatting. Het bespreken van het rapport hoort hier ook standaard bij. Heb je behoefte aan uitgebreidere toelichting of begeleiding? Wij helpen je graag met bijvoorbeeld een presentatie op locatie, een bewustwordingssessie, nieuwe (uitgebreidere) onderzoeken of consultancy.

4. Hercontrole (optioneel)

Voer je ge­lijk wijzigingen door op basis van de resultaten van de audit? Je kunt dan binnen 40 werkdagen na de eerste audit een hercontrole door ons laten doen. Wij controleren de wijzigingen, zodat de toeganke­lijkheid van jouw domein aantoonbaar is verbeterd. Je kunt dan bovendien de toeganke­lijkheids­verklaring updaten.

Waarom Swink de juiste keuze is

Onze specialisten zijn getrainde accessibility professionals. Doordat zij autisme hebben, kunnen ze langdurig gefocust en nauwkeurig werken. Hierdoor ben je verzekerd van de beste audits. Bovendien kun je door bij Swink in te kopen ge­lijk je SROI verplichting invullen!

logo pwc
abrona
logo gemeente amsterdam
logo alrijne2
aumc academie
erasmus logo

Meer weten?

Vind je digitale toeganke­lijkheid en daarmee toeganke­lijke informatie voor iedereen ook belangrijk? En wil je meer weten over hoe wij dit samen met jou kunnen realiseren? Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier.