
Digitale toegankelijkheid
AUDIT
Digitale toegankelijkheid audit
Je wilt de toegankelijkheid van je website of app verbeteren. En als overheidsorganisatie voldoen aan de toegankelijkheid wetgeving. Maar hoe doe je dat? Met een digitale toegankelijkheid audit krijg je een compleet beeld van de digitale toegankelijkheid van je website of app. De audit is bovendien bewijsmateriaal voor de toegankelijkheidsverklaring.
Waarom een toegankelijkheidsonderzoek
Een audit is een toegankelijkheidsonderzoek dat laat zien hoe toegankelijk je website of app is. Het geeft inzicht in welke problemen er zijn en hoe je die kunt oplossen. Bovendien kun je het gebruiken als bewijsmateriaal voor de toegankelijkheidsverklaring. Als overheidsorganisatie voldoe je daarmee aan de wet. De digitale toegankelijkheid audit is dus de basis van jouw route naar digitale toegankelijkheid.

Soorten toegankelijkheid audits
Naast de standaard audits bieden we ook andere onderzoeken aan.
Quickscan digitale toegankelijkheid
Een quickscan geeft een eerste indicatie van de mogelijke toegankelijkheidsissues. Hierbij richten we ons vooral op problemen die snel op te lossen zijn, zoals contrastproblemen, ontbrekende alternatieve teksten voor afbeeldingen en koppenstructuur. De quickscan geeft een indicatie en kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om het belang van digitale toegankelijkheid intern te adresseren.
Systeem audit
Dit is een deelonderzoek en is voor leveranciers van softwareplatformen interessant. Hiermee krijg je een volledig beeld van de digitale toegankelijkheid van de technische component van jullie platform. Dit onderzoek kan worden gebruikt als bewijsmateriaal voor de toegankelijkheidsverklaring.
Content audit
Als er al een systeem audit is gedaan van het platform dat je gebruikt, heb je alleen nog een content audit nodig voor de toegankelijkheidsverklaring. Bij een content audit wordt alleen de content gecontroleerd op toegankelijkheid.
Nulmeting digitale toegankelijkheid
Dit is het meest uitgebreide onderzoek. Je krijgt hiermee een volledig beeld van de digitale toegankelijkheid van het afgesproken domein én een overzicht van alle soorten voorkomende problemen. Dit onderzoek kan daarom gebruikt worden als bewijsmateriaal voor de toegankelijkheidsverklaring en om de belangrijkste structurele problemen op te lossen.
Zo voeren wij een digitale toegankelijkheid audit uit
1. De intake
We beginnen elke audit met een intakegesprek. Samen bespreken we welke (sub)domein(en) en/of apps je wilt laten onderzoeken. Het resultaat van de intake is een exacte ureninschatting voor de audit. Zo weet je precies wat wij gaan onderzoeken en wat de kosten zijn.
2. Het onderzoek
We onderzoeken een selectie van de pagina’s van jouw site. Een van onze specialisten digitale toegankelijkheid bepaalt de steekproef volgens de WCAG-EM richtlijn. Dit is de standaard evaluatiemethodologie van het W3C voor het testen van digitale toegankelijkheid. Als richtlijn keuren we gemiddeld 12 tot 18 pagina’s op basis van 50 criteria. Bij de audit werken we volgens de WCAG 2.1 AA standaard. Dit is het toegankelijkheidsniveau waar overheden aan moeten voldoen.
3. Het resultaat
Het resultaat van de audit is een technisch rapport en een managementsamenvatting. Het bespreken van het rapport hoort hier ook standaard bij. Heb je behoefte aan uitgebreidere toelichting of begeleiding? Wij helpen je graag met bijvoorbeeld een presentatie op locatie, een bewustwordingssessie, nieuwe (uitgebreidere) onderzoeken of consultancy.
4. Hercontrole (optioneel)
Voer je gelijk wijzigingen door op basis van de resultaten van de audit? Je kunt dan binnen 40 werkdagen na de eerste audit een hercontrole door ons laten doen. Wij controleren de wijzigingen, zodat de toegankelijkheid van jouw domein aantoonbaar is verbeterd. Je kunt dan bovendien de toegankelijkheidsverklaring updaten.
Waarom Swink de juiste keuze is
Onze specialisten zijn getrainde accessibility professionals. Doordat zij autisme hebben, kunnen ze langdurig gefocust en nauwkeurig werken. Hierdoor ben je verzekerd van de beste audits. Bovendien kun je door bij Swink in te kopen gelijk je SROI verplichting invullen!






Meer weten?
Vind je digitale toegankelijkheid en daarmee toegankelijke informatie voor iedereen ook belangrijk? En wil je meer weten over hoe wij dit samen met jou kunnen realiseren? Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier.