
SOCIAL RETURN
Ondernemen met impact
Bij ons maak je direct maatschappelijke impact. Wanneer je namelijk bij ons inkoopt, kunnen wij nog meer mensen met autisme aannemen. Op die manier draag je bij aan betaalde banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en geef je iets terug aan de maatschappij (= social return). Wij zijn in het bezit van het PSO 30+-certificaat. Dit houdt in dat iedere €1,- die je bij ons besteedt, €1,95 aan maatschappelijke impact oplevert.
Wat is social return?
Social return is een aanpak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Het is net als duurzaam inkopen een onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Ook de overheid vindt social return belangrijk en heeft daarom de Participatiewet ingevoerd.
Doel van deze wet is om voor 2026 stapsgewijs 125.000 banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Diverse overheidsorganisaties, zoals de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid, stellen social return als voorwaarde in een (aantal van hun) aanbestedingen.
Waarom je social return invullen bij Swink?
Wij zijn een commercieel internetbureau en een social enterprise (sociale onderneming). Onze medewerkers hebben autisme en een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij voldoen hiermee ruimschoots aan de richtlijnen van de Participatiewet en zijn daarom bij uitstek in staat om samen met jou social return te creëren.
Socialer aanbesteden? Zo doe je dat
Door sociaal aan te besteden, werk je aan je SROI (social return on investment). Je draagt met je investering bij aan het creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Wanneer je een aanbesteding doet, kun je de opdracht volgens de Aanbestedingswet voorbehouden aan sociale werkplaatsen en sociale ondernemingen. Met een PSO 30+ certificaat toont een sociale onderneming aan dat ze voldoen aan de eisen voor een voorbehouden aanbesteding.
Maar hoe zet je een voorbehouden aanbesteding in de markt? In opdracht van Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, schreef advocatenkantoor Van Doorne de handleiding ‘Socialer aanbesteden’.
Wil jij ook bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt? Download de handleiding!