
Toegankelijke PDF's
Waarom toegankelijke pdf's?
Toegankelijke pdf documenten zijn voor iedereen bruikbaar en bovendien goed indexeerbaar door zoekmachines. Ben je een overheidsorganisatie? Dan is het zelfs verplicht dat jouw pdf’s digitaal toegankelijk zijn. Zorg er dus voor dat je pdf’s voldoen aan de webrichtlijnen (WCAG 2.1). Heb je hulp nodig met het digitaal toegankelijk maken van jouw pdf bestanden? Laat onze specialisten je hiermee helpen!
De voordelen van digitaal toegankelijke pdf’s
Toegankelijke pdf’s hebben diverse voordelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat ze voor iedereen bruikbaar zijn. Gebruikers die bijvoorbeeld voorleessoftware (screenreaders) nodig hebben, kunnen de inhoud dan ook begrijpen. Maar digitaal toegankelijke pdf's zijn ook beter vindbaar, omdat zoekmachines ze beter kunnen indexeren. Kortom, genoeg redenen om je pdf's toegankelijk te laten maken.
Wat is een toegankelijke pdf?
Een pdf document is toegankelijk als het voldoet aan alle relevante succescriteria van de WCAG 2.1 AA standaard.
Voor een toegankelijke pdf is het belangrijk dat de onderliggende codes en metadata goed zijn opgesteld. Dan kan hulpapparatuur de pdf namelijk goed interpreteren. Daardoor kunnen mensen met een beperking het document gebruiken. Denk hierbij aan mensen die een screenreader gebruiken.
Eigenlijk gelden voor toegankelijke pdf’s vergelijkbare eisen als voor SEO-geoptimaliseerde webpagina’s:
- Verwerk op de juiste manier de titel, taal van het document in de metadata. Hierdoor weten gebruikers van voorleessoftware waar het document over gaat en kan de software de juiste taal toepassen.
- Gebruik een logische structuur en geef dit aan met gelabelde onderdelen, zoals koppen, lijsten en tabellen in het bronbestand.
- Beschrijf afbeeldingen en grafieken met een alternatieve tekst, zodat gebruikers van voorleessoftware weten waar die over gaat.
- Maak navigeren door het document eenvoudig door links, bladwijzers en een inhoudsopgave te gebruiken.
- Bevat je document audio of video? Zorg dan voor audio beschrijvingen en transcripties, ondertiteling (bij video) en nasynchronisatie indien nodig.
- Label velden in tabellen en formulieren, zodat de inhoud ervan duidelijk is bij het gebruik van een screenreader.
Als deze elementen op orde zijn, ben je een eind op weg naar een toegankelijke pdf! Een andere oplossing is om in plaats van pdf een toegankelijk alternatief te gebruiken.
Wil je zeker weten dat je pdf toegankelijk is?
Toegankelijke pdf's voor de hele organisatie
Pdf’s zijn vaak afkomstig uit diverse systemen van verschillende mensen van diverse afdelingen. Hoe dieper in de organisatie, hoe minder grip je erop hebt. Om de stroom aan niet-toegankelijke pdf’s te stoppen moet dit organisatievraagstuk worden opgelost. Wij helpen je hierbij.
In zes sessies neemt onze consultant je mee in het stroomlijnen van het proces rondom het digitaal toegankelijk maken van al je pdf documenten. Het resultaat is een Basis Pdf Plan van Aanpak, waarin de doelen worden omschreven en de resultaten die behaald moeten worden. De randvoorwaarden en uitgangspunten zijn benoemd en de risico’s en knelpunten zijn in kaart gebracht. Awareness mag natuurlijk ook niet ontbreken. Helder is ook wie er nodig zijn om dit traject te laten slagen en minstens zo belangrijk het kostenplaatje.
Kortom met dit Basis Pdf Plan van Aanpak kun je de digitale toegankelijkheid van al je pdf’s structureel borgen. Voor nu en in de toekomst.
Voor wie
Voor (middel)grote organisaties die hun online communicatie en pdf's toegankelijk willen maken. Wij helpen je met het proces om toegankelijkheid te verankeren, doen een toegankelijkheidsaudit voor je website en maken je pdf's toegankelijk. Zo voldoe je aan de vereisten van de WCAG 2.1 norm / webrichtlijnen.






Meer weten?
Vind je digitale toegankelijkheid en daarmee toegankelijke informatie voor iedereen ook belangrijk? En wil je meer weten over hoe wij dit samen met jou kunnen realiseren, bijvoordeeld door je pdf's toegankelijk te maken? Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier.