
Digitale
TOEGANKELIJKHEID
Met digitale toegankelijkheid bereik je echt je hele doelgroep
Dat je deze pagina bekijkt, betekent dat je het belangrijk vindt dat je online dienstverlening voor iedereen bruikbaar is. Maar hoe word je digitaal toegankelijk?
Het verankeren van toegankelijkheid binnen je organisatie is een grote uitdaging. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Wij nemen je bij de hand, zodat alle communicatie van jouw organisatie toegankelijk is. Iets dat burgers, klanten én Google zeer zullen waarderen.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid of web accessibility betekent dat al jouw online communicatie, zoals je website, pdf’s, formulieren en video’s, bruikbaar is voor iedereen, dus ook voor mensen met een functiebeperking. Dat betekent bijvoorbeeld dat blinde gebruikers jouw content kunnen beluisteren via hun eigen spraaksoftware of dat slechthorenden je video’s kunnen volgen door ondertiteling. Door content op de juiste manier aan te bieden, weet je zeker dat deze voor iedereen bruikbaar is. Zo voldoe je aan de WCAG 2.1 richtlijnen, de internationale standaard voor digitale toegankelijkheid.
De voordelen van digitale toegankelijkheid
Het belangrijkste voordeel van accessibility is natuurlijk dat je jouw doelgroep veel beter bedient. Maar er zijn meer voordelen. Toegankelijkheid is namelijk ook goed voor je vindbaarheid in Google. Google is misschien wel de belangrijkste gebruiker met een beperking. Door informatie toegankelijk te maken help je ook Google om deze beter te begrijpen.Verder kun je met toegankelijkheid kosten besparen. Digitaal is doorgaans je goedkoopste kanaal. Als gebruikers naar een ander kanaal moeten uitwijken omdat het online niet lukt, maak je meer kosten. Bovendien geldt dat hoe eerder je accessibility implementeert, hoe minder content je naderhand toegankelijk hoeft te maken. Ook dat bespaart je geld en veel tijd.
Betrek deze stakeholders!
De rijksoverheid wil dat alle publieke voorzieningen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking. Daarom zijn overheden wettelijk verplicht om hun websites digitaal toegankelijk te maken en een toegankelijkheidsverklaring op hun domeinen te plaatsen. Inmiddels geldt deze wettelijke verplichting ook voor je mobiele apps. De hoogste tijd dus om hiermee aan de slag te gaan. Maar waar begin je? Met deze acties en rolverdeling binnen je organisatie verbeter je in no time je toegankelijkheidsniveau!
Hoe wij jou kunnen helpen met digitale toegankelijkheid
Wij adviseren en ondersteunen je in het toegankelijkheidsproces. De uitvoering nemen onze specialisten ook graag van je over.
Wat wij doen:
- Toegankelijkheid procesbegeleiding en advies: we helpen je op weg met een inventarisatie, prioritering en roadmap, begeleiden je in dit proces en geven concrete adviezen.
- Digitale toegankelijkheid audit: we doen een toegankelijkheidsaudit voor je website. Met deze accessibility scan weet je precies waar de verbeterpunten zitten om te voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen.
- Content toegankelijk maken: we repareren gevonden fouten in je content en maken content zoals pdf’s toegankelijk.
- Digitale toegankelijkheid trainingen: we borgen de benodigde kennis door redacteuren te trainen, zodat ze precies weten waar ze op moeten letten.
Stap voor stap helpen we jouw organisatie en communicatie toegankelijk te maken.
Vijf redenen waarom Swink de juiste keuze is
- Onze specialisten zijn getrainde accessibility professionals.
- We werken samen met partners met jarenlange ervaring op het gebied van digitale toegankelijkheid.
- We kunnen langdurig gefocust en nauwkeurig werken, doordat we autisme hebben.
- We weten alles over goede content schrijven en SEO en kunnen je ook tips geven voor het verbeteren van jouw content.
- We zijn een sociale onderneming met het PSO 30+ certificaat. Koop bij ons in en vul zo gelijk je SROI verplichting in.
Voor wie
Voor (middel)grote organisaties die hun online communicatie toegankelijk willen maken. Wij helpen je met het proces om digitale toegankelijkheid te verankeren, doen een toegankelijkheidsaudit voor je website en maken je content toegankelijk. Zo voldoe je aan de vereisten van de WCAG 2.1 norm / webrichtlijnen.





