Global Accessibility Awareness Day
Is jouw website voor die mensen wel bruikbaar? In dit blog laat ik zien hoe je aan de slag gaat met digitale toegankelijkheid.
Vandaag is het Global Accessibility Awareness Day, dé perfecte dag om even stil te staan bij hoe toegankelijk de website van jouw organisatie is. Wereldwijd zijn er namelijk meer dan een miljard mensen met een functiebeperking waarmee zij mogelijk tegen problemen aanlopen op het internet. In Nederland gaat het om ruim vier miljoen mensen. Is jouw website voor die mensen wel bruikbaar? In dit blog laat ik zien hoe je aan de slag gaat met digitale toegankelijkheid.

Wat is de GAAD
Global Accessibility Awareness Day (GAAD) is de dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor (digitale) toegankelijkheid. En dat is hard nodig, want uit onderzoek van WebAIM blijkt dat op de miljoen onderzochte webpagina’s er op maar liefst 98,1% ten minste één toegankelijkheidsfout gevonden is.
Toegankelijkheidsverklaring
Voor bedrijven binnen de (semi) overheid is digitale toegankelijkheid sinds 2018 een verplichting binnen de wet ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’. Vanaf september 2020 moeten alle websites voldoen aan de WCAG 2.1 (een set succescriteria op het gebied van digitale toegankelijkheid) en vanaf juni 2021 moeten ook alle mobiele applicaties van de (semi) overheid daaraan voldoen. Om het stempel digitaal toegankelijk te krijgen, moeten websites en apps voldoen aan niveau AA. Is dat bij jouw organisatie nog niet het geval? Dan is er gelukkig nog geen man overboord. Zolang je maar duidelijk de intentie hebt om dat wél te bereiken. Dat doe je onder andere met een toegankelijkheidsverklaring, waarin je de huidige toegankelijkheidsstatus zet en vertelt wanneer je onderzoek en verbeteringen gepland zijn. Staat die nog niet online? Marijn schreef daar afgelopen maart dit blog over:
Nog geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd? Wees de aanjaagteams voor!
Hoe krijg je jouw organisatie mee?
Als jouw organisatie volgens de wet niet hoeft te voldoen aan WCAG 2.1, is het toch de moeite waard om je te verdiepen in digitale toegankelijkheid. Een toegankelijke website is namelijk meestal ook beter vindbaar en crawlbaar voor zoekmachines zoals Google, dus je SEO gaat er op vooruit. Daarnaast vergroot je de groep mensen die op jouw site terecht kunnen, dus ook het aantal potentiële klanten, samenwerkingspartners of sollicitanten. Dat jij dit blog leest, betekent waarschijnlijk dat je je al eens hebt verdiept in digitale toegankelijkheid en het in ieder geval een belangrijk onderwerp vindt. Maar in je eentje wordt het moeilijk om toegankelijkheid te waarborgen binnen jouw organisatie. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk mensen binnen jouw organisatie mee te krijgen. Marcel schreef een blog over welke stakeholders je in welk deel van het proces moet betrekken én deelt onze Routekaart Digitale Toegankelijkheid met je:
Zo verbeter je het toegankelijkheidsniveau van je website of app
Denk ook aan toegankelijkheid voor je eigen medewerkers
Tot nu toe hebben we vooral de nadruk gelegd op websites en apps, omdat je daarmee de meeste impact maakt voor bezoekers en klanten. Maar onder de wet ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid’ valt ook het intra- en extranet dat jullie intern gebruiken. De kans is groot dat er in jouw organisatie ook mensen werken met een functiebeperking. We denken bij dat woord vaak direct aan mensen die blind zijn, of hun handen niet kunnen gebruiken, maar het gaat bijvoorbeeld ook om kleurenblinden, slechtzienden, mensen met ADHD of autisme en slechthorenden. Wil jij aan de slag met het toegankelijker maken van je intra- of extranet? Marcel vertelt je welke stappen je moet ondernemen:
Toegankelijkheid: een must voor je intranet
Wat gaat digitale toegankelijkheid je opleveren?
Sta je inmiddels te springen om te starten met toegankelijkheid, maar maak je je zorgen om de kosten? De kosten van het toegankelijk maken van je website, app of intranet hangen af van een aantal verschillende zaken. Als je website momenteel verre van toegankelijk is, dan is het waarschijnlijk even een investering om wel op het gewenste niveau te komen. Maar onder aan de streep bespaar je op de lange termijn juist geld met een toegankelijke website. Hoe dat precies zit? Marcel legt het je uit in dit blog:
Hoeveel kost digitale toegankelijkheid?
Aan de slag met digitale toegankelijkheid
Als het goed is heb je nu wel een beetje een beeld van de status van digitale toegankelijkheid binnen jouw organisatie en is het tijd om te starten met het daadwerkelijk toegankelijk maken van jullie website, app of intranet. Het toegankelijk maken van een bestaand platform begint altijd met het inventariseren van de huidige toegankelijkheidsstatus. Dat doe je door het laten uitvoeren van een audit. Ons team van onderzoekers stelt voor jou een rapport samen met verbeterpunten en geeft je advies over het toegankelijker maken van je website, app of intranet.
Wil je een audit inplannen? Of wil je je collega’s bewust maken van het belang van digitale toegankelijkheid en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met Nina Brugman om de mogelijkheden te bespreken.