Nog geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd? Wees de aanjaagteams voor!
Veel overheidswebsites zijn nog niet digitaal toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Aanjaagteams gaan daarom overheden bijstaan.
Doordat we door corona steeds meer online met elkaar in contact staan, is digitaal toegankelijk zijn actueler dan ooit. Toch zijn veel overheidswebsites nog niet toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Dat, terwijl alle overheidswebsites sinds 23 september 2020 wettelijk verplicht zijn om een toegankelijkheidsverklaring op hun website te tonen. Heb jij dat nog niet gedaan? Grote kans dat je dan binnenkort benaderd wordt door de aanjaagteams van het Rijk.
Het Rijk wil een toegankelijke en servicegerichte overheid
Bij het Rijk staat digitale toegankelijkheid hoog op de agenda. Een toegankelijke overheid zorgt namelijk voor meer inclusie, servicegerichte dienstverlening en een efficiëntere overheid. Veel overheidswebsites zijn helaas nog niet toegankelijk, zo bleek eind 2020 uit onderzoek door onze digitale toegankelijkheidsexperts Ron Beenen en Jules Ernst. De aanjaagteams gaan overheden die nog geen toegankelijkheidsverklaring hebben opgesteld, daarom actief benaderen. Deze teams gaan overheden bijstaan om deze verklaring alsnog op te stellen.
Waarom is een toegankelijke website extra belangrijk voor mensen met een beperking?
Mensen die blind zijn, ‘lezen’ een website via een screenreader. Die leest bijvoorbeeld koppen voor. Zijn die niet goed opgemaakt, bijvoorbeeld vetgedrukt in plaats van dat ze de HTML-code Heading 1, 2 of 3 hebben gekregen, dan is het voor iemand die blind of slechtziend is niet duidelijk dat hij of zij met een kop te maken heeft. Gevolg: de tekst wordt als onoverzichtelijk en onduidelijk ervaren. De gebruiker begrijpt daardoor de tekst niet, komt er niet meer uit en haakt af.
Een toegankelijke website is voor iedereen prettig en efficiënt
Een gebruiksvriendelijke website; dat willen we toch allemaal? Bijvoorbeeld duidelijke en heldere webteksten zonder dat je in je hoofd eerst ‘vertaalslagen’ moet maken (jargon!), een rustige opmaak (cursieve en vetgedrukte woorden) en een overzichtelijke sitestructuur waardoor je snel de informatie vindt die je zoekt. Eigenlijk een website die iedereen prettig vindt om te gebruiken.
Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat je beter gevonden wordt door Google
Zoekmachines als Google ranken toegankelijke websites hoger in de zoekresultaten dan websites die dat niet zijn. Het algoritme leest de website automatisch in: hoe duidelijker de websitestructuur, de titels en tussenkoppen bijvoorbeeld zijn, hoe meer waarde het aan de website toekent. Mensen die via Google informatie over jouw gemeente, provincie of ministerie zoeken, komen daardoor sneller op jouw website.
Wat kun je nu doen? Wij denken graag met je mee
Schiet je na het lezen van dit blog in de stress? Of ben je al volop bezig? Hoe dan ook, ons team van specialisten digitale toegankelijkheid helpen je graag met je website(s) en apps toegankelijk maken. Zo kun je jouw online kanalen door ons laten toetsen volgens de toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1. Deze rapportage is geschikt voor de toegankelijkheidsverklaring; zo kun je de aanjaagteams een stapje voor zijn.
Leuk weetje: onze specialisten hebben autisme en weten zich daardoor als geen ander in jouw doelgroep te verplaatsen en speuren foutjes in je applicaties door hun analytisch denkvermogen snel voor je op. Door dit bovendien aan Swink uit te besteden, kun je je SROI-verplichting invullen. Wij zijn namelijk een gecertificeerd B Corp.
Meer weten? Lees voor meer informatie het blog ‘Hoe toegankelijk moet mijn organisatie zijn sinds 23 september?’ van mijn collega Marcel Otte. Je vindt in onze blogs allerlei tips en informatie over digitale toegankelijkheid. Bekijk hier al onze blogs over toegankelijkheid en doe er je voordeel mee!
Wil je met je organisatie naar het volgende niveau van digitale toegankelijkheid? Wij hebben de kennis en middelen om je op elke stap van de route verder te helpen! Bekijk eens wat we je kunnen bieden met onze uitgebreide toegankelijkheid dienstverlening.