• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Nog geen toeganke­lijkheids­verklaring gepubliceerd? Wees de aanjaagteams voor!

Veel overheidswebsites zijn nog niet digitaal toeganke­lijk voor mensen met een functie­beperking. Aanjaagteams gaan daarom overheden bijstaan.

Doordat we door corona steeds meer online met elkaar in contact staan, is digitaal toeganke­lijk zijn actueler dan ooit. Toch zijn veel overheidswebsites nog niet toeganke­lijk voor mensen met een functie­beperking. Dat, terwijl alle overheidswebsites sinds 23 september 2020 wette­lijk verplicht zijn om een toeganke­lijkheids­verklaring op hun website te tonen. Heb jij dat nog niet gedaan? Grote kans dat je dan binnenkort benaderd wordt door de aanjaagteams van het Rijk.

Het Rijk wil een toeganke­lijke en servicegerichte overheid

Bij het Rijk staat digitale toeganke­lijkheid hoog op de agenda. Een toeganke­lijke overheid zorgt name­lijk voor meer inclusie, servicegerichte dienstverlening en een efficiëntere overheid. Veel overheidswebsites zijn helaas nog niet toeganke­lijk, zo bleek eind 2020 uit onderzoek door onze digitale toeganke­lijkheidsexperts Ron Beenen en Jules Ernst. De aanjaagteams gaan overheden die nog geen toeganke­lijkheids­verklaring hebben opgesteld, daarom actief benaderen. Deze teams gaan overheden bijstaan om deze verklaring alsnog op te stellen.

Waarom is een toeganke­lijke website extra belangrijk voor mensen met een beperking?

Mensen die blind zijn, ‘lezen’ een website via een screenreader. Die leest bijvoorbeeld koppen voor. Zijn die niet goed opgemaakt, bijvoorbeeld vetgedrukt in plaats van dat ze de HTML-code Heading 1, 2 of 3 hebben gekregen, dan is het voor iemand die blind of slechtziend is niet duide­lijk dat hij of zij met een kop te maken heeft. Gevolg: de tekst wordt als onoverzichte­lijk en onduide­lijk ervaren. De gebruiker begrijpt daardoor de tekst niet, komt er niet meer uit en haakt af.

Een toeganke­lijke website is voor iedereen prettig en efficiënt

Een gebruiksvriende­lijke website; dat willen we toch allemaal? Bijvoorbeeld duide­lijke en heldere webteksten zonder dat je in je hoofd eerst ‘vertaalslagen’ moet maken (jargon!), een rustige opmaak (cursieve en vetgedrukte woorden) en een overzichte­lijke sitestructuur waardoor je snel de informatie vindt die je zoekt. Eigen­lijk een website die iedereen prettig vindt om te gebruiken.

Digitale toeganke­lijkheid zorgt ervoor dat je beter gevonden wordt door Google

Zoekmachines als Google ranken toeganke­lijke websites hoger in de zoekresultaten dan websites die dat niet zijn. Het algoritme leest de website automatisch in: hoe duide­lijker de websitestructuur, de titels en tussenkoppen bijvoorbeeld zijn, hoe meer waarde het aan de website toekent. Mensen die via Google informatie over jouw gemeente, provincie of ministerie zoeken, komen daardoor sneller op jouw website.

Wat kun je nu doen? Wij denken graag met je mee

Schiet je na het lezen van dit blog in de stress? Of ben je al volop bezig? Hoe dan ook, ons team van specialisten digitale toeganke­lijkheid helpen je graag met je website(s) en apps toeganke­lijk maken. Zo kun je jouw online kanalen door ons laten toetsen volgens de toeganke­lijkheidsnorm WCAG 2.1. Deze rapportage is geschikt voor de toeganke­lijkheids­verklaring; zo kun je de aanjaagteams een stapje voor zijn.

Leuk weetje: onze specialisten hebben autisme en weten zich daardoor als geen ander in jouw doelgroep te verplaatsen en speuren foutjes in je applicaties door hun analytisch denkvermogen snel voor je op. Door dit bovendien aan Swink uit te besteden, kun je je SROI-verplichting invullen. Wij zijn name­lijk een gecertificeerd B Corp.

Meer weten? Lees voor meer informatie het blog ‘Hoe toeganke­lijk moet mijn organisatie zijn sinds 23 september?’ van mijn collega Marcel Otte. Je vindt in onze blogs allerlei tips en informatie over digitale toeganke­lijkheid. Bekijk hier al onze blogs over toeganke­lijkheid en doe er je voordeel mee!

Wil je met je organisatie naar het volgende niveau van digitale toeganke­lijkheid? Wij hebben de kennis en middelen om je op elke stap van de route verder te helpen! Bekijk eens wat we je kunnen bieden met onze uitgebreide toeganke­lijkheid dienstverlening.