• gepubliceerd
  • leestijd
    2 minuten

Middagsymposium Ondernemen met Autisme

Gisteren was het middagsymposium ‘Ondernemen met Autisme’ bij Bild City te Amsterdam. Tijdens dit symposium kwamen verschillende sprekers aan het woord en presenteerde onze Marijn haar boek Ondernemen(d) met Autisme. Onze Vincent beschrijft hoe het evenement was.

De introductie:

De dag startte met een introductie van Gijs Horvers. Als ervaringsdeskundige treed hij vaak op bij verschillende congressen en symposia die gerelateerd zijn aan het onderwerp autisme. Hij komt zelf ook voor in het boek. Tijdens een luchtige paneldiscussie met verschillende ondernemers met autisme werden aan de hand van quotes van geïnterviewden gesprekken gevoerd. De discussie zorgde voor een laagdrempelige start en gaf interessante informatie over de geïnterviewden.

Een inclusieve werkplek:

Hierna was het de beurt aan Henny Mulders van het UWV. Hij beschreef hoe het UWV probeert om mensen met een ‘beperking’ aan het werk te krijgen. Hun doel is mensen geïntegreerd te krijgen binnen een bestaand bedrijf / organisatie met enkele aanpassingen. Hij besprak de ontwikkeling van integratie naar inclusie. Oftewel mensen die met aangepaste werkzaamheden mee kunnen draaien binnen een bestaande afdeling.

Autisme ambassadeur:

De volgende spreker was Marc van der Burgh. Marc is werkzaam bij de Landmacht. Hij beschreef hoe zij daar om gaan met ‘beperkingen’ en op welke manier hij mensen binnen de KMA meer duide­lijkheid over het begrip autisme probeert te geven. Zijn collega’s weten hem hiervoor steeds meer te vinden.

De uitdagingen:

De volgende spreker was Anouschka Schutte. Zij is vertaalster en heeft een eigen onderneming. In een openhartig interview vertelde zij wat de diagnose autisme voor haar betekend heeft en welke uitdagingen zij tegen is gekomen in haar loopbaan als ZZP’er. Een mooi en persoon­lijk inkijkje in het leven en indrukwekkend om te horen.

Inspiratie:

Onze Niels vertelde over Swink en hoe wij proberen te komen tot inclusie op de werkvloer. Ook beschreef hij zijn uitdagingen rondom zijn diagnose MS en wat hem dat geleerd heeft over zichzelf en zijn loopbaan. Naar elkaar luisteren was de kern van het verhaal.

De boekpresentatie:

Als laatste was Marijn zelf aan het woord. Zij beschreef het ontstaan van het boek en vertelde welke uitdagingen dit proces had opgeleverd. De afsluiting ging over Petra die de inspiratie was voor het boek. Marijn vertelde over het ontstaansproces en er werd met een feeste­lijke overhandiging het eerste gesigneerde boek uitgereikt.