• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Van medewerker naar senior

In dit blog beschrijft onze Vincent hoe hij de afgelopen periode en daarmee ook veranderende verantwoorde­lijkheden heeft ervaren.

Wij hebben als bedrijf de afgelopen periode een groei doorgemaakt. Naast nieuwe klanten zijn er ook nieuwe collega’s bijgekomen. Die veranderingen hebben natuur­lijk ook invloed gehad op de collega’s die al langer bij Swink werken. In dit blog beschrijft onze Vincent hoe hij de afgelopen periode en daarmee ook veranderende verantwoorde­lijkheden heeft ervaren.

Van medewerker naar senior:

Ik werk inmiddels ruim 7 jaar met veel plezier bij Swink. Die 7 jaar op de teller zorgt alleen ook voor verwachtingen binnen het bedrijf. Je draagt ervaring met je mee die nieuwe collega’s goed kunnen gebruiken bijvoorbeeld. Swink ontwikkelt zich en dat betekent ook dat er nieuwe collega’s of nieuwe taken zijn. De ‘bagage’ die je dan al hebt kan zowel een last als lust zijn. In deze blog leg ik uit hoe ik hiermee omga.

Vincent WieringInwerken?

Als een nieuwe collega op een klus begint zal ik eerder gevraagd worden die uitleg te geven over de helpdesks of de website migraties. Dat voelt deels als een eer, maar dit zorgt ook voor een uitdaging. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat jouw eigen werkzaamheden niet lijden onder de uitleg aan nieuwe collega’s? En dat ik zelf geen fouten ga maken in routinewerk tijdens die begeleiding?

Grenzen? Welke grenzen?

Met mijn autisme is het vaak heel belangrijk om goed in de gaten te houden of ik niet te veel tege­lijk op mijn bordje krijg. Wanneer je langer meedraait bij een bedrijf is de kans ook groter dat die ‘workload’ groter gaat worden. Het blijft nog altijd heel lastig om voor mijzelf dat kantelpunt te herkennen. Wanneer heb je het bijvoorbeeld geworden lekker druk of wanneer ben je jezelf toch wel ietwat over de kop aan het werken?

Durven nee te zeggen?

Als ik nieuwe taken krijg blijf ik het lastig vinden nee te zeggen. Je voelt jezelf dan bezwaard omdat zo’n taak niet zonder reden bij jou geparkeerd wordt.

Soms weet je zelf wel dat de ‘wervelwind’ in je hoofd het er eigen­lijk niet bij kan hebben. Toch ontkom ik er voor mijn gevoel niet aan. De teamleider vraagt het om een reden en ik voel mij dan ‘onmisbaar’. Soms hoeft dat helemaal niet zo te zijn en had even kort doorvragen een hoop overbodige onrust kunnen voorkomen.

Wat probeer ik daaraan te doen?

  • Zelf duide­lijkheid scheppen over wat er op mijn bordje ligt. Kan ik het er dan bij hebben?
  • Durven ‘nee’ te zeggen. Ze hebben er minder aan als ik mijzelf over de kop werk dan dat ik afzie van een taak.
  • Wees duide­lijk. Durven aan te geven hoe ik mijn vel zit en wat ik die dat kan hebben om het emmertje niet over te laten lopen.
  • Stel grenzen voor jezelf. Probeer aan te voelen hoeveel je aan kunt. Door dat snel genoeg te zien hoop ik dan de grootste drukte in mijn hoofd voor te zijn.

De toekomst:

Swink zal blijven groeien. Dat betekent ook dat mijn verantwoorde­lijkheden moge­lijk nog blijven groeien. Per stap moet ik dan kijken wat ik aan kan en hoe mijn kerntaken toch goed blijven draaien.