• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 4 minuten

Solliciteren en werken met autisme

Bij Swink voel ik mij helemaal op mijn plek. Door Swink ervaar ik dat solliciteren en werken met autisme prima samen kan gaan.

Bij Swink voel ik mij helemaal op mijn plek. Ik doe werk dat ik leuk vind in een omgeving die bij mij past. Ik werk hier inmiddels 3 maanden en voel mij steeds meer op mijn gemak. Door Swink ervaar ik dat solliciteren en werken prima met autisme samen kan gaan.

Het kan ook anders

Ik kwam meer dan een jaar geleden in contact met Swink. Ik was toen bijna klaar met afstuderen en op zoek naar een baan in de richting van communicatie. Mijn studentbegeleider stuurde mij destijds een artikel dat ging over waarom een organisatie juist mensen met autisme moet inzetten voor communicatiewerkzaamheden. Zij tipte mij het artikel zodat ik deze informatie kon gebruiken tijdens sollicitatiegesprekken; ik heb name­lijk autisme. Ik werd erg blij van het artikel en was benieuwd wie erachter zat. Het bleek van Swink afkomstig te zijn – een buitengewoon internetbureau waar voorname­lijk mensen met autisme werken. Dat leek een match voor mij!

Werk zoeken met autisme

Enthousiast stuurde ik een mailtje naar Swink waarin ik vertelde over mijn autisme en dat ik op zoek was naar een baan in de richting van communicatie. Al vlot kreeg ik een mailtje terug waarin Paul Malschaert, directeur bij Swink, liet weten positief te zijn over mijn mail. Helaas had hij op dat moment geen geschikte plek voor mij. Hij beloofde mij in gedachte te houden en mij te contacteren als er wel een geschikte functie vrijkwam.

Ondertussen bleef ik solliciteren waarbij het steeds vastliep bij het gesprek. Mijn cv was goed, voor een starter had ik veel ervaring, en ik werd dan ook vrijwel overal waar ik solliciteerde op gesprek gevraagd. Echter bleef het vaak bij een eerste gesprek. Ik kreeg vaak te horen dat ik erg zenuwachtig, onzeker en verlegen overkwam. Dat klopte ook wel, maar zo’n eerste indruk hoeft niet te betekenen dat ik mijn werk niet goed kan doen. In het gesprek gaf ik vaak aan dat ik autisme had en daardoor nieuwe situaties spannend vind.

Wanneer ik over mijn autisme vertelde werd er vaak letter­lijk gevraagd waar ik last van had. Ik vond dat niet zo’n prettige vraag omdat autisme dan ge­lijk zo’n negatieve stempel kreeg. Vaak gaf ik zelf wel aan dat ik juist door autisme ook een aantal specifieke kwaliteiten heb, maar kreeg vaak de indruk dat daar maar half naar werd geluisterd.

Ik was dan ook dolblij toen ik een positief bericht kreeg van een organisatie. Zij wilden dat ik bij hen kwam werken op de marketingafdeling als assistent publiciteit en marketing. Het werk binnen het kleine team beviel mij goed, ik kon mijn creativiteit er in kwijt. Dat het een klein team was en ik veel creatief werk deed zorgde ook voor een pittige werkdruk, weinig structuur en onduide­lijkheid. Waar andere medewerkers daar wellicht prima mee kunnen omgaan verzoop ik in mijn werk. Na werk kwam ik gesloopt thuis. Mijn toenmalige werkgever en ik concludeerden dan ook samen in een goed gesprek dat ik bij die organisatie niet op mijn plek was.

Anders dan andere sollicitatiegesprekken

Met rasse schreden naderde mijn laatste werkdag. Ik was sinds ik wist dat mijn contract niet verlengd werd weer gaan solliciteren, maar niet met succes. Ik was dan ook verheugd toen Paul Malschaert van Swink mij belde. Hij vertelde dat hij wellicht een leuke functie voor mij had en vroeg of ik nog interesse had. Het aanbod kon niet op een beter moment komen.

Niet lang daarna volgde een gesprek bij Swink op kantoor. Bij binnenkomst viel mij ge­lijk op dat het er erg rustig was. Ik vond het een fijn gesprek, en totaal anders dan andere sollicitatiegesprekken die ik had gehad. Er werd ook naar mijn autisme gevraagd, maar vanuit een hele andere hoek. Er werd gevraagd naar wat mijn kwaliteiten waren en wat ik nodig had om mijn werk goed te kunnen doen. Ik had het gevoel dat Swink echt geïnteresseerd was in mij als persoon. Over mijn ervaring en opleidingsachtergrond werd minder gesproken. Mijn motivatie en enthousiasme leken veel belangrijker. Gelukkig bleek ik niet als enige enthousiast te zijn.

Mezelf zijn op werk

Ik werd gebeld door Swink dat ik bij hen mocht komen werken als contentspecialist. Vol enthousiasme en spanning ging ik mijn eerst werkdag in. Na een voorstelrondje tijdens een overleg mocht ik meekijken met een collega die bezig was met een opdracht voor een klant. Al snel zakte mijn spanning omdat ik merkte dat ik bij Swink mezelf mocht zijn – mijn autisme was hartstikke welkom. Verder merkte ik al ge­lijk dat Swink op een positieve manier anders was dan andere organisaties, al was het alleen al door kantoor hond Pip die vro­lijk door het kantoor banjerde.

Bij Swink is er relatief veel structuur en duide­lijkheid. Het werken gaat aan de hand van een planning en er wordt gezamen­lijk gekeken welke opdracht bij je past. Daar word je dan door een ervaren collega op ingewerkt. Er is veel contact tussen jou en de manager en er wordt niet alleen gefocust op groeien in je werk, maar zeker ook op groeien als persoon. De kantoortuin is prikkelarm en mocht je je toch niet meer kunnen concentreren dan zijn er aparte kamertjes waarin je kan werken.

Bij Swink voel ik mij helemaal op mijn plek. Ik doe werk dat ik leuk vind in een omgeving die bij mij past. Ik werk hier inmiddels 3 maanden, leer steeds meer over het werk en voel mij steeds meer op mijn gemak. Door Swink ervaar ik dat solliciteren en werken prima met autisme samen kan gaan.

Andere artikelen: