• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Van Contentspecialist naar Data Analist

Het opleiden van onze medewerkers vinden wij buitengewoon belangrijk. In sommige gevallen levert dit ook een verandering in werkzaamheden op.

Het opleiden van onze medewerkers vinden wij buitengewoon belangrijk. Hierdoor ontdekken wij vaak verrassende talenten en in sommige gevallen levert die ontwikkeling ook een verandering in werkzaamheden op. Zo hebben wij onze behoefte aan een Data Analist intern in kunnen laten vullen door Fleur. Fleur is in 2016 begonnen als Contentspecialist, maar het werd al snel duide­lijk dat zij veel meer in haar mars had. Lees hieronder meer over haar reis naar Data Analist.

Ik heb me het afgelopen jaar gespecialiseerd naar de functie Data analist. Op dit moment werken we samen met onze partner Hillstar in het vakgebied van Business Intelligence en dashboarding. Het vak data analyse is heel erg breed en omvat meerdere disciplines. Er is dus niet echt een rechttoe rechtaan opleiding om dit onder de knie te krijgen. Het begint bij de interpretatie van de analytische vraag die je wilt beantwoorden, je moet de structuur van de database begrijpen en de relaties tussen de data die erin staat. Maar ook programmeren en weten hoe je je analyse zo helder moge­lijk presenteert aan je doelgroep spelen een grote rol.

Wat heb ik geleerd?

Ik heb veel verschillende dingen geleerd zoals werken met dashboarding-tools, SQL en database ontwerp. Daarnaast heb ik in de praktijk veel tijd doorgebracht met Google Analytics, Search console en Matomo om in webanalyse bedreven te raken. Het afgelopen jaar heb ik verschillende dingen online geleerd. Ik heb bijvoorbeeld opleidingen van de Google Academy gedaan om me te verdiepen in Google Analytics. Daarnaast heb ik een EdX-cursus gevolgd om het programma Power BI te leren gebruiken en het online cursus materiaal van Tableau gebruikt om ook deze BI-tool in te kunnen zetten. Ook heb ik de basis van SQL onder de knie gekregen. (SQL is de standaardtaal die gebruikt wordt in databases. Je gebruikt dit om informatie in de database te plaatsen, te transformeren en op te roepen (ETL).) Ik studeer met hulp van allerlei resources van verschillende universiteiten en ben actief op fora voor ontwikkelaars.

Op dit moment verdiep ik me in werken met Microsoft SQL Server en leer ik meer over database design (conceptueel en in de praktijk). Vooral de best practices en standaarden voor het leggen van relaties tussen gegevens vind ik hierin interessant.

Wat maakt Data Analyse leuk?

Ik vind het vak data analyse heel erg leuk. In deze functie kan ik mijn vaardigheden voor het bouwen van structuren en oplossen van complexe vraagstukken goed inzetten. Het is een leuke puzzel om voor een bepaalde klantvraag de juiste data aan elkaar te knopen en het antwoord helder te visualiseren met de BI-tools die we gebruiken. Naast de diversiteit van het veld moet je ook creatief zijn en durven te experimenteren. Daarnaast is het gewoon supervet om coole visuals te bouwen waar je klant gelukkig van wordt.