Lees dit als jouw overheidsinstelling een mobiele app heeft
Heeft jouw overheidsorganisatie een app? Zorg er dan voor dat jullie app voldoet aan de vereisten voor digitale toegankelijkheid!
Voor steeds meer diensten van de overheid bestaat een mobiele app. De CoronaMelder app is een bekend recent voorbeeld. Heeft jouw overheidsorganisatie ook een app? Zorg er dan voor dat jullie app op 23 juni 2021 voldoet aan de vereisten voor digitale toegankelijkheid!
Toegankelijkheid is essentieel voor overheidsapps
Voor overheden is het heel belangrijk dat de gebruikte communicatiemiddelen toegankelijk zijn voor alle burgers. Dat geldt ook voor apps. Een app die niet toegankelijk is, kan een enorm struikelblok vormen voor mensen met een functiebeperking. Nu apps steeds belangrijker worden, kan het betekenen dat belangrijke informatie of diensten voor sommige mensen onbereikbaar zijn. Stel dat iemand geen melding zou kunnen krijgen van de CoronaMelder app of niet kan inloggen op DigiD met de app. Ontoegankelijke apps kunnen er voor zorgen dat mensen hun rechten niet kunnen opeisen of niet kunnen voldoen aan wettelijke plichten. Het is dus niet voor niets dat het Besluit digitale toegankelijkheid overheid ook geldt voor apps. Vanaf 23 juni moet jouw app hieraan voldoen. Maar wat betekent dat en hoe doe je dit?
Zo voldoet jouw app aan de verplichting voor digitale toegankelijkheid
Je app moet dus toegankelijk zijn voor iedereen. Dat is een proces waarbij veel stakeholders binnen en buiten je organisatie betrokken moeten worden. Maar er zijn een paar acties die je op korte termijn kunt doen. Die vormen het begin van jouw pad naar digitale toegankelijkheid. Als je die acties uitvoert, voldoe je aan de wet.
Stap 1: publiceer een toegankelijkheidsverklaring
Als overheidsorganisatie ben je verplicht om voor alle apps een toegankelijkheidsverklaring te maken en te publiceren. Hierin vermeld je welke maatregelen je als organisatie neemt om je app toegankelijk te maken. Je moet hier een planning aan toevoegen. Het is tenslotte de bedoeling dat je hier actief mee aan de slag gaat en je app zo snel mogelijk toegankelijk is.
Op de website toegankelijkheidsverklaring.nl vind je een invulassistent voor het opstellen van de toegankelijkheidsverklaring. Zo weet je zeker dat jouw verklaring voldoet aan de vereisten.
Stap 2: laat een audit uitvoeren
Een audit is een onderzoek naar de toegankelijkheid van een app. Hiermee krijg je een volledig beeld van de digitale toegankelijkheid van je app. Een audit laat je doen door een onafhankelijke partij. Bij de audit wordt bepaald in hoeverre een app voldoet aan de toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1, niveau A + AA. Dit is de norm waaraan overheden moeten voldoen. Je weet na de audit dus precies wat je moet verbeteren aan je app om hem toegankelijk te maken. De audit kun je daarnaast gebruiken als bewijsmateriaal voor de toegankelijkheidsverklaring.
Stap 3: werk naar een volledig toegankelijke mobiele app
Na de audit weet je in hoeverre je app al toegankelijk is. Voldoet jouw app aan de norm WCAG 2.1 A + AA? Gefeliciteerd, jouw app is toegankelijk! Je bent nu ‘in control’. Dat betekent niet dat er niks meer gedaan hoeft te worden. Je moet je app blijven controleren op toegankelijkheid. Nieuwe aanpassingen of toevoegingen kunnen namelijk niet toegankelijk blijken te zijn. Ook moet je alles documenteren in de toegankelijkheidsverklaring.
Blijkt uit de audit dat er nog werk aan de winkel is? Dan is het zaak om met alle betrokkenen de gevonden verbeterpunten aan te pakken. Het is niet erg als je app niet volledig toegankelijk is voor 23 juni. Je moet echter wel een toegankelijkheidsverklaring hebben gepubliceerd inclusief plan van aanpak. En voor burgers is het natuurlijk belangrijk dat je app zo snel mogelijk wél toegankelijk is. Want uiteindelijk gaat het erom dat jouw app voor iedereen bruikbaar is.
Wil je met je organisatie naar het volgende niveau van digitale toegankelijkheid? Wij hebben de kennis en middelen om je op elke stap van de route verder te helpen! Bekijk eens wat we je kunnen bieden met onze uitgebreide toegankelijkheid dienstverlening.