• gepubliceerd
  • leestijd
    < 1 minuut

Hoe analyseer ik mijn website zonder Google Analytics?

Sommige organisaties vinden het ongewenst als externe partijen inzage hebben in de gegevens van de website. Het alternatief voor Google Analytics is Piwik.

Bepaalde organisaties vinden het ongewenst als externe partijen, zoals Google, inzage hebben in de bezoekgegevens van de website. Ook kan opslag van die gegevens in de Verenigde Staten een bezwaar zijn. Het privacy vriende­lijke alternatief voor Google Analytics is Matomo (voorheen Piwik).

Piwik (nu Matomo) is het toonaangevende open source webanalyse platform en een volwaardig alternatief voor Google Analytics. Met Piwik blijft u zelf eigenaar van de bezoekgegevens omdat deze op uw eigen server worden opgeslagen. Dit najaar gaat de hele Rijksoverheid met ongeveer 1.000 websites over op Piwik. Ruim 250 gemeentesites volgen en waarschijn­lijk stappen ook de provincies en waterschappen over.

Inzicht in bezoekresultaten met Piwik

Bezoekersstatistieken zijn slechts een middel om doelen te bereiken, zoals: meer relevante bezoekers, meer conversies, meer verkopen of leads. Het is daarom van belang dat de bezoekresultaten worden geanalyseerd.
Het gebruik van Piwik vraagt wel om professionele begeleiding, omdat u zelf nu verantwoorde­lijk bent voor de server en het gebruik daarvan. Swink kan u hierin bijstaan en levert periodieke rapportages voorzien van analyses en verbetervoorstellen.

Wij implementeren Piwik/Matomo op jouw website en helpen je met het inrichten ervan. Zo krijg je inzichten die je helpen het maximale uit jouw website te halen.