• gepubliceerd
  • leestijd
    2 minuten

Vincent loopt voor Autism Nova Scotia

Ook in zijn vakantie in Canada was onze collega Vincent sportief bezig. Om geld in te zamelen namens Autism Nova Scotia liep hij een halve marathon en de 5 kilometer in Halifax Nova Scotia bij de Blue Nose Marathon. In dit verslag lees je hoe hij dit heeft ervaren.

Wat is Autism Nova Scotia?

ANS zet zich in voor bekendheid rond autisme in de provincie Nova Scotia in het oosten van Canada. Dit is zowel voor kinderen als hun ouders. Het idee is om een veilige plek te creëren waar ze over hun autisme kunnen praten.

Waarom liep ik voor dit doel?

Ik zou daar zelf de 5 kilometer en halve marathon al lopen. Toen viel mijn oog op Charity Challenge en ik zag daarin ook een mooie uitdaging om meer bekendheid voor een goed doel te creëren. De Charity Challenge is een extra onderdeel binnen de marathon waarin goede doelen teams kunnen aanmaken. Ze kunnen hiermee fondsen werven en meer naamsbekendheid rond de stichting op gang krijgen. Het creëert een omgeving waarin van een team bijvoorbeeld het totaal opgehaalde bedrag te zien was. Dit ging allemaal via donaties die mensen individueel of als bedrijf online konden doen.

Daarnaast is het door mijn persoon­lijke ‘band’ als autist uiteraard ook extra leuk om aan een doel als dit bij te dragen. Je ontmoet andere mensen en je ziet met eigen ogen hoe ondersteuning rondom autisme aan de andere kant van de aarde geregeld is. Op veel gebieden is Nederland daarin vaak verder dan Noord-Amerika qua stappen maken. Denk aan woongroepen of begeleiding op de werkvloer. Jobcoaching is daar nog niet algemeen gebruikt. Dat is iets wat ik niet snel had verwacht van een groot ontwikkeld land / continent als Canada.

Wat heb ik ervan geleerd?

Door de goede begeleiding die ik bij Swink krijg durf ik dit soort reizen te maken. Dat is iets wat eigen­lijk natuur­lijk anti-autistisch is. De spanning en nieuwigheid die bij zo’n reis komt kijken is voor veel mensen met autisme te spannend om aan te gaan. De vrijheid en nieuwe omgevingen hebben mij mentaal veel weerbaarder gemaakt en de andere culturen waren zeer leerzaam.

Ik gun iedere die het kan een plek waar hij / zij kan werken om ook zulke mooie avonturen te kunnen maken. Je ontdekt wat van de wereld en leert ook jezelf goed kennen.