• gepubliceerd
  • leestijd
    2 minuten

Swink ontvangt hoogste keurmerk voor sociaal ondernemen

TNO heeft het PSO 30+ certificaat uitgereikt aan Swink. Dit onafhanke­lijke keurmerk, de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO), beoordeelt de mate waarin een organisatie sociaal onderneemt.

Swink is het eerste internetbureau in Nederland dat dit keurmerk voor social enterprises (sociale ondernemingen) ontvangt. Organisaties die bij ons inkopen zijn door dit keurmerk ervan verzekerd dat ze bijdragen aan duurzame banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit wordt ook wel Social Return of Social Return on Investment (SROI) genoemd.

Om in aanmerking te komen voor het PSO 30+ certificaat stelt TNO meerdere eisen. Zo moet minimaal 30 procent van de medewerkers binnen een organisatie een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Bij Swink is dit 70% waarmee we ruimschoots aan deze norm voldoen.

PSO 30+ helpt je organisatie met het invullen van je Social Return

Veel organisaties willen sociaal ondernemen, maar vinden het lastig om hier invulling aan te geven. Ze worstelen met de vraag hoe ze dit binnen hun organisatie kunnen invullen. Zelf mensen aannemen is niet altijd moge­lijk. Dan bieden organisaties zoals Swink met het PSO 30+ certificaat je een goede oplossing. Door met ons samen te werken, toon je aan dat je organisatie serieus werk maakt van sociaal ondernemerschap. Letter­lijk, want door werk aan ons uit te besteden, kunnen wij betaalde banen creëren voor mensen met autisme en een afstand tot de arbeidsmarkt.

Begeleiding van medewerkers is meegenomen in toekennen van keurmerk

Bij het toekennen van het certificaat bekijkt TNO ook hoe een organisatie de medewerkers begeleidt. Wij zetten de kwaliteiten van mensen met autisme in voor onze diensten. Om die kwaliteit te kunnen waarborgen, beoordelen we altijd vooraf of het werk past bij de talenten van onze collega’s. Onze teammanagers zorgen bijvoorbeeld voor een gestructureerde dage­lijkse werkindeling en we proberen prikkels zoals (harde) omgevingsgeluiden zoveel moge­lijk te vermijden. Verder krijgen onze collega’s begeleiding op maat, afgestemd op wat zij door hun autisme nodig hebben.

Niels van Buren: ‘Buitengewoon trots op deze erkenning’

Voor Swink betekent het toekennen van het PSO 30+ certificaat een bevestiging dat ons bedrijf op de goede weg is. ‘Wij zijn buitengewoon trots op deze erkenning’, zegt Niels van Buren, mede-eigenaar van Swink. Samen met zijn compagnon Paul Malschaert wil hij Swink laten doorgroeien. Niels: ‘Hoe meer organisaties bij ons inkopen, hoe meer mensen met autisme wij kunnen aannemen. Je maakt bij ons zo direct maatschappe­lijke impact.’

Hulp nodig bij het invullen van je Social Return?

We zijn een social enterprise en een B Corp. Ruim negen jaar laten wij zien dat winst maken en maatschappe­lijke impact uitstekend samengaan. Wil je invulling geven aan de Social Return van je organisatie, maar weet je niet hoe je dit kunt doen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) uitgelegd in twee minuten. (Bron: PSO Nederland):