• gepubliceerd
  • leestijd
    2 minuten

Autminds autismecongres: ‘Aut de kast’

Aut de kast op het werk?

Ben jij al met je autisme ‘uit de kast’ op het werk? Onze collega’s Vincent en Marijn gaven hierover een presentatie op Autminds, een jaar­lijks congres voor en door mensen met autisme en andere geïnteresseerden. Met 151 deelnemers was er dit jaar sprake van een bezoekersrecord.

Thema dit jaar was ‘Binnenstebuiten‘; autisme binnenstebuiten gekeerd. De presentatie van Vincent en Marijn sloot hier goed op aan. Ze vertelden hierin over hun eigen ‘coming aut’, die voor beiden zeer verschillend verliep. Voor een betrokken publiek vertelden ze over hun eigen ‘coming aut’. Wat was voor hen de overweging om open te zijn over hun autisme op het werk en daarbuiten? En wat heeft die openheid hen opgeleverd? Met een aantal voorbeelden vertelde zij over hun eigen ervaringen, soms met enige zelfspot om dit toch wat beladen thema luchtig te houden. Ook was er interactieve sessie met het publiek waarin tips over openheid over autisme in sollicitaties of op het werk werden uitgewisseld. Een voorbeeld van een tip uit het publiek: kom pas uit voor je autisme als je in beeld hebt van waarin autisme zich bij jou uit. Dan kun je beter (concreter) aangeven wat je nodig hebt.

Presentaties:

De bezoekers, waaronder een aantal collega’s van Swink, konden kiezen uit achttien presentaties, workshops of themadiscussies zoals over energiebalans, autisme als kans en impacttechnieken. De sessies waren verspreid over de hele dag en werden gegeven door in totaal 19 sprekers uit binnen- en buitenland. Door het brede thema werd ook een groot spectrum aan onderwerpen behandeld.

Over je autisme kun je op verschillende manieren open zijn. Een greep uit de tips van Vincent en Marijn:

Tijdens sollicitaties:

  • Probeer voor jezelf duide­lijk te hebben wat de ‘pro en cons’ van jouw autisme zijn. Wat maakt jou sterk door je autisme en waar moet men rekening mee houden. Sommige oplossingen zijn zo simpel als met elkaar rekening houden of een noise cancelling-koptelefoon bij te veel omgevingsgeluiden.
  • Je autisme expliciet benoemen hoeft niet; benoem de positieve en negatieve eigenschappen. En vooral: welke oplossing heb jij daar zélf voor?

Op het werk:

  • Probeer eerst voor je zelf uit te vinden wat jouw autisme precies persoon­lijk voor je betekent. Als je zelf een duide­lijk plaatje erbij hebt kun je dit ook makke­lijker duide­lijk maken aan collega’s. Er werden in de zaal goede discussies gevoerd over hoe ieder individu zijn / haar situatie aan kon pakken.
  • Kies een manier die bij je past om je collega’s over je autisme te vertellen. Dit kan tijdens een vergadering, maar je kunt ook een presentatie over autismehouden of een blog hierover op het intranet schrijven. Er zijn legio moge­lijkheden.

Na de presentatie zochten een aantal bezoekers aan de presentatie elkaar weer op. Buiten de zaal gingen zij verder met tips en ervaringen uitwisselen. De presentatie had duide­lijk iets losgemaakt. Dank aan de organisatie van Autminds en de betrokken bezoekers!’