Wat betekent digitale toegankelijkheid?
Wat betekent digitale toegankelijkheid nu eigenlijk? We laten je kennis maken met toegankelijkheid en wat dit betekent voor mensen met een beperking.
Voor veel mensen is het kunnen gebruiken van websites en online diensten niet vanzelfsprekend. Er zijn 4,5 miljoen Nederlanders met een beperking die invloed heeft op hun internetgebruik. Grote kans dat hier mensen uit jouw doelgroep bij zitten. Daarom is het belangrijk dat je website en online content, zoals PDF documenten, toegankelijk zijn. Maar wat betekent digitale toegankelijkheid nu eigenlijk? In dit blog laten we je kennis maken met toegankelijkheid en wat dit betekent voor mensen met een beperking.

Voor welke mensen is digitale toegankelijkheid belangrijk?
Zonder hulpmiddelen een website kunnen gebruiken is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Denk aan ouderen met verminderd gezichtsvermogen, blinden en slechtzienden. Door hun visuele beperking kunnen ze tekst niet of moeilijk lezen. Bovendien kunnen ze niet zien waar ze op moeten klikken om online te navigeren. Juist doordat het internet vooral visueel van aard is, hebben deze mensen moeite om online diensten te gebruiken.
Naast mensen met een visuele beperking, is digitale toegankelijkheid ook belangrijk voor doven en slechthorenden en mensen met beperkte handfunctie of bijvoorbeeld beperkte leesvaardigheid. Video wordt op internet steeds meer gebruikt, waardoor geluid ook belangrijker wordt. Daarnaast is een motorische beperking een belemmering bij het navigeren. Ten slotte kan de inhoud van de content problemen opleveren voor mensen die moeite hebben met lezen.
Kortom, er zijn verschillende manieren waarop een beperking internetgebruik moeilijk maakt. Gelukkig is er steeds meer hulpapparatuur die hier een oplossing voor biedt.
Hoe gebruiken mensen met een beperking het internet?
Dankzij speciale hulpmiddelen kunnen veel mensen met een beperking toch het internet gebruiken. Hierbij kun je denken aan:
- Screenreaders
Een screenreader is software dat tekst op het scherm voorleest. Dit is handig voor blinden. Bovendien kan deze software elementen van webpagina’s en documenten benoemen, zoals een button, kop boven een tekst, een lijst, etc. - Brailleleesregels
Blinden kunnen ook brailleleesregels gebruiken om op de computer te lezen. Hiermee wordt de tekst op het scherm omgezet naar brailletekens. - Vergrotingssoftware
Slechtzienden zijn vaak geholpen met vergrotingssoftware, waarmee zowel tekst als afbeeldingen sterk kunnen worden vergroot. - Spraakbesturing
Spraakbesturing is erg handig om te navigeren in browsers of tekst te verwerken. Een uitkomst voor mensen met een visuele of motorische beperking.
Hoe maak je je website en online content toegankelijk?
Dankzij hulpapparatuur kunnen mensen met een beperking prima van internetten. Deze apparatuur werkt alleen goed als je website op de juiste manier is gebouwd. Je kunt zelf snel checken hoe toegankelijk jouw website is met de WAVE web accessibility evaluation tool. Je ziet dan meteen hoe je je site kunt verbeteren. Voor overheden is een toegankelijke website zelfs verplicht vanaf 23 september 2020. Wacht dus niet te lang met de benodigde aanpassingen. Wil je een volledige toegankelijkheidstest van je website? Onze ervaren specialisten helpen je hier graag mee. Naast dat je website toegankelijk zou moeten zijn, geldt dat bijvoorbeeld ook voor PDF-documenten die je aanbiedt. Let dus er dus goed op dat content die in een ander formaat wordt getoond dan een standaard HTML-pagina ook toegankelijk is.
De belangrijkste uitdaging van digitale toegankelijkheid is echter van organisatorische aard. Veel routines die redacties van (overheids)organisaties hebben, verdienen aandacht. Het testen van de website en het toegankelijk maken van documenten is een eerste stap op weg naar een toegankelijke website. Daarna is het belangrijk dat contentspecialisten in hun werkzaamheden worden gefaciliteerd met de juiste kennis en richtlijnen om toegankelijkheid voor de lange termijn te borgen. Bestaande routines moeten hiervoor worden getoetst en waar nodig aangepast, zodat toegankelijkheid gaat leven en onderdeel wordt van het redactieproces.
Hulp nodig bij het toegankelijk maken van je website en online content? We hebben veel ervaring en expertise op het vlak van digitale toegankelijkheid in huis. Onze specialisten zijn getraind door stichting Accessibility, het expertisecentrum voor toegankelijke ICT. Lees bijvoorbeeld meer over hoe wij PDF’s toegankelijk maken of neem even vrijblijvend contact met ons op.