• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 3 minuten

Vrouwtisme: Camouflage van vrouwen met autisme

Het grootste probleem is dat autisme bij vrouwen een stuk lastiger te herkennen en dus te ontdekken is. Vrouwen zijn van nature socialere wezens dan mannen.

1 op de 4 mensen met autisme is vrouw. Maar klopt dat wel? Als ik rondkijk in mijn omgeving b­lijkt dat veel mensen nog het stereotype autist voor ogen hebben: de nerd zonder sympathie, gevoel voor humor of interesse in anderen.Die doordeweeks werkzaam is in de IT en die zijn vrije tijd vervult met obsessief bezig zijn met hobby’s zoals (model)treinen, vliegtuigen of andere voertuigen. Of misschien is hij wel gefixeerd op (of in autisten termen ‘is zijn fiep’) science fiction of wetenschap. Ja, heb je duide­lijk een beeld voor ogen?

Het anti-stigma:

Ik hoop toch echt dat dit beeld verandert na het lezen van dit artikel. Ik, een vrouw van 26, val ook binnen het autistisch spectrum. Ik werk als contentspecialist voor Swink, en mijn werkzaamheden bestaan voorname­lijk uit schrijven. Ja inderdaad, communicatie, dat aspect waar ‘we’ zo slecht in zouden zijn. In mijn vrije tijd heb ik meerdere vriendengroepen en woon ik zelfs samen. Natuur­lijk heb ik hobby’s en misschien ga ik er meer in op dan de meesten, maar ik zou ze niet als obsessief omschrijven. Ben ik nog maar een greintje geïnteresseerd in Sci-Fi? Nee, vind ik niks aan. Treinen? Ja, als ik naar werk moet, maar liever niet. Daarnaast bestaat mijn gevoel voor humor 90% uit sarcasme en slechte woordgrappen. Je weet wel; van die typische clichézaken waar ‘wij’ autisten niets van snappen.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/jongen-15-krijgt-boete-voor-foto-johan-cruiffVrouwen:

Maar wat maakt het nou zo anders voor vrouwen om autistisch te zijn? Ten eerste geloof ik niet in de 1 op 4 ratio. Ik geloof dat de man-vrouw verhouding op het gebied van autisme eerder 50/50 is. Het grootste probleem is dat autisme bij vrouwen een stuk lastiger te herkennen en dus te ontdekken is. Vrouwen zijn van nature socialere wezens dan mannen. Van jongs af aan leren we al snel wat wel of niet gewenst is en kijken we af hoe we ons in bepaalde situaties moeten gedragen. Wanneer we oogcontact moeten maken, we iemand moeten troosten of sympathiek moeten reageren op een situatie die niet logisch is. De ultieme copy-cats. Meisjes met autisme hebben vaak ook minder opvallende ‘fiepen’ dan dat jongens hebben. Er zijn tenslotte zat meiden van een jaar of 9 die bijvoorbeeld helemaal geobsedeerd zijn door paarden. Oké, in mijn geval gaat dit niet op: voor mij waren het op die leeftijd vulkanen.

De keerzijde:

Klinkt goed toch, je zo sterk kunnen camoufleren dat je niet opvalt? Helaas niet. Constant door moeten gaan als neurotypisch(iemand zonder autisme), is een van de vermoeiendste dingen die er zijn. Je past je constant aan op een wereld waar je uit nature maar weinig van snapt. Stel je voor dat je verdwaalt in een land waar je niets en niemand kent, de taal niet spreekt en geen idee hebt wat de normen en waarden zijn. Toch moet je jezelf een houding geven en lekker sociaal doen met de mensen om je heen. En dat dan non-stop tot je hebt geleerd waar je je aan ‘moet’ passen, alleen houdt het bij ons nooit echt op. Vermoeiend idee toch? Dat verklaart ook waarom vrouwen met autisme gemiddeld vaker overspannen raken, kampen met angstklachten of zelfs burn-out raken.

Werk:

Een van de aspecten waarop veel autisten vastlopen is werk. Een kantoor is vaak dé plek voor sociale kletspraat en onuitgesproken regels. Die ene collega die maar blijft praten over wat haar kind van het weekend allemaal heeft gedaan of die andere collega die het liefst de hele dag achter haar bureau zit te bellen. Helaas houden veel werkplekken nog onvoldoende rekening met medewerkers met autisme, zowel man als vrouw. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen, zoals waar ik werk, bij Swink. Heb je zelf een vorm van autisme en ben je toe aan een rustige werkplek? Waar er rekening gehouden wordt met wie jij bent, maar ook met wat je talenten zijn? Kijk dan eens bij onze vacatures, en wie weet zien we je snel!