• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 3 minuten

Van wiskunde bijles geven naar content­management expert

Stel, je migreert je website naar een nieuw CMS. Dat is een uitdagend project voor iedere organisatie. Wat kan daarbij helpen?

Het marketingteam kwam laatst met iets leuks: we gaan de blogs van onze medewerkers koppelen aan hun teampagina. ‘Hey Bob, klopt het dat jij nog helemaal geen blogs hebt geschreven?’. Oeps, dat klopt. Nou, vooruit dan maar.

Contentspecialist Bob voor een whiteboard met een wiskundige formule

Solliciteren

Het is inmiddels alweer 2,5 jaar geleden dat ik bij Swink begon. Daarvoor had ik nog nooit van ze gehoord en het was puur toeval dat ik Swink leerde kennen. Ze waren name­lijk een klus aan het doen voor een vriend van mijn vader, ik weet niet meer bij welk bedrijf dat was. Maar ze waren tevreden en het leek die vriend ook een leuke werkplek voor mij. Er stonden toen geen vacatures open, maar ik heb gewoon een mail gestuurd. Dat ik wiskunde heb gestudeerd, dat ik autisme heb en op zoek was naar een baan. Ik kwam in gesprek met Paul, die toen nog directeur bij Swink was, en de rest is geschiedenis! Ik kon aan de slag in het content­management team.

Wennen aan werken op een kantoor

Het was wel spannend om te beginnen bij Swink. Na mijn wiskunde studie aan de universiteit heb ik een paar uur in de week bijles gegeven. Maar dat deed ik gewoon vanuit huis, in mijn eigen vertrouwde omgeving. De overstap naar een kantoor, en werken met collega’s, leek me erg groot. Ik begon daarom met twaalf uur per week, om daarna op te bouwen. Gelukkig viel het me heel erg mee. Ik kon en kan het goed vinden met mijn collega’s en ik vind mijn werk erg leuk. Van dat rustig opbouwen kwam overigens niet zoveel terecht. Ik werkte al snel 24 uur per week en dat doe ik nog steeds.

Steeds meer zelfvertrouwen

En het werd me ge­lijk moei­lijk gemaakt. Mijn eerste klus was content­management voor het Erasmus, in Alterian. Dat content­managementsysteem wordt nu niet meer gebruikt en ik snap heel goed waarom. Het is een ingewikkeld systeem en het heeft me een hele tijd gekost om het onder de knie te krijgen. In het begin ging alles ontzettend langzaam, maar gelukkig kreeg ik er in de loop van de tijd steeds meer handigheid in. Door die pittige start heb ik nu wel veel meer zelfvertrouwen gekregen: als ik dát kan, dan moet de rest ook wel lukken. Inmiddels heb ik, al zeg ik het zelf, aardig wat geleerd. Content­managementsystemen lijken in de basis eigen­lijk best veel op elkaar, dus het is nu makke­lijker voor mij om nieuwe systemen snel te doorgronden.

Voorkeur voor duide­lijke opdrachten

Het liefst werk ik aan opdrachten waarbij het van tevoren duide­lijk is wat er precies moet gebeuren en waar ik een paar uur mee aan de slag kan. Dat vinden anderen misschien saai, maar ik vind het heel fijn om op die manier te werken. Ik heb een hekel een kleine klusjes. Variatie is goed, maar het is lastig om vaak op een dag te moeten schakelen tussen verschillende werkzaamheden. Het is lekker om echt even een paar uur te kunnen knallen. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om contact te hebben met onze klanten, voor de projecten waar ik aan werk. Ik heb een content­managementklus gedaan voor PwC waarbij ik elke dag doorkreeg wat er moest gebeuren. En elke dag kreeg ik een bedankje. Dat soort dingen zijn gewoon ontzettend leuk.

Zelfstandigheid

Ook in mijn privéleven merk ik dat ik ben gegroeid. Ik ben een stuk volwassener en zelfstandiger geworden. Toen ik begon bij Swink woonde ik begeleid. Inmiddels woon ik zelfstandig en krijg ik nog maar heel beperkt hulp, want dat is gewoon niet meer nodig. Ik ben in het afgelopen jaar twee keer verhuisd. Na mijn eerste verhuizing kwam er ineens een perfecte woning voorbij, waar ik zelfstandig kon wonen. Ik had nog maar net de laatste dozen uitgepakt toen ik het hele boeltje weer kon inpakken. Dat was even spannend en zwaar, maar mijn nieuwe huis en vorm van wonen bevalt me echt heel erg goed. Tijdens mijn verhuizing werd er gelukkig ook veel rekening met me gehouden op werk. Ik kreeg natuur­lijk vrij om te verhuizen, maar er was ook veel begrip voor het feit dat verhuizen gewoon stressvol is en dat dat invloed heeft op hoe je je voelt. Dat is het fijne aan werken bij Swink.