• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Vint Cerf over digitale toeganke­lijkheid: “It’s just the right thing to do!”

Als je de kans krijgt om een key note bij te wonen van één van de ‘vaders van het internet’, dan sla je die natuur­lijk niet over.

Als je de kans krijgt om een key note bij te wonen van één van de ‘vaders van het internet’, dan sla je die natuur­lijk niet over. De 77-jarige Vinton G. Cerf ontwikkelde in de jaren zeventig samen met Bob Kahn de architectuur van wat later het internet werd.

Gloeilamp die brand

In 2012 werd Cerf door de Internet Society geëerd voor zijn werk als Internet pionier door opgenomen te worden in de Internet Hall of Fame.

Zijn visie

In een uur gaf hij zijn visie op de toekomst van het internet, het belang van vertrouwen en empathie en de impact van nieuwe technologieën zoals IoT and AI op de toekomst van communicatie.

De computer is waarschijn­lijk het meest flexibele device ooit ontwikkeld. Je kunt alles doen als je maar weet hoe je het kan programmeren. “And that suggests to me there are no excuses for failing to figure out how to adapt this wonderful and adaptable device to accommodate for people who have a need for assistive response.”

Maar hoe breng je digitale toeganke­lijkheid onder de aandacht van het management als dat nog geen prioriteit is? Dat is een vraag waar veel organisaties mee worstelen. Cerf geeft vier argumenten om je te helpen het management te overtuigen.

  • Benadruk de groei van bezoekers van je digitale dienst
  • Zie het als een marketingmoge­lijkheid
  • Iedereen ondergaat wel eens een beperking. Stel je hebt je hand gebroken of je stapt uit het vliegtuig en beide oren zijn dicht. Oftewel; noodzake­lijk voor sommigen, prettig voor iedereen
  • Toon empathie; het is het juiste om te doen en dat getuigt van krachtig leiderschap

Impact nieuwe technologie

Nieuwe technologieën helpen de zelfredzaamheid van mensen met een functie­beperking. Daar deelt Cerf een persoon­lijk verhaal over van zijn vrouw Sigred, die op haar derde jaar doof werd. Zijn vrouw behield haar spraak en kon heel goed liplezen. Ze heeft daarom ook nooit gebarentaal geleerd. In 2019 kreeg ze een nieuw implantaat, waarvan de techniek zo verbeterd was dat het een spectaculair succes voor haar was. Na 30 jaar huwe­lijk kon hij voor het eerst een telefoongesprek met haar voeren. “Ik kon haar niet van de telefoon af krijgen!” Om maar niet te spreken van de lange sales gesprekken die volgden in huize Cerf, omdat zijn vrouw niet iets wilde kopen, maar zoveel moge­lijk wilde kletsen aan de telefoon.

Zo is het ook met digitale toeganke­lijkheid, als je de toegang hebt tot digitale diensten, dan geef je je leven zelfstandig vorm, net zoals ieder ander individu met of zonder beperking. En dat is in de woorden van Vint Cerf “..just the right thing to do!”