• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

De collega’s – Hoe bewegen helpt

Bewegen is zeker nu belangrijk. In dit blog leggen een aantal collega's uit wat voor hun het belang en effect van bewegen is.

Met al het thuiswerken en daarbij komende spanningen is het voor sommige collega’s heel belangrijk om even de gedachten kunnen verzetten. Zo gaan sommigen elke dag een stukje wandelen en plannen zij daar ook tijd voor in en gaan weer anderen sporten om even te ontprikkelen. In dit blog leggen meerdere collega’s uit wat bewegen voor hen betekent en wat zij ermee bereiken.

Fietspad langs een rivier

Een Ommetje

Meerdere van de collega’s gebruikten al de Ommetje app. Die app registreert stukjes die je wandelt en geeft je daar punten voor. Dat voegt een soort wedstrijdelement toe omdat nu de collega’s in een ranglijst kunnen zien hoe zij het doen ten opzichte van anderen. Naast dat bewegen gezond is want je zit best veel stil op zo’n thuiswerkdag helpt het ook om de mentale gezondheid in stand te houden. Stress en onrust gaat vaak natuur­lijk ook in het lijf zitten. Dan helpt even het verstand op nul zetten en wat frisse lucht binnenkrijgen vaak hartstikke goed mee.

Nergens aan denken

Niels:
Ik vind het heel belangrijk om zo nu en dan even flink hard te kunnen fietsen langs de weidevelden in de omgeving. Even nergens aan denken. Daarom ben ik heel blij met mijn fietskarretje. Want met de lockdown kwam dat echt in het geding.”

Hoe helpt bewegen mij ontprikkelen

Renate:
Naast dat ik drie tot vier keer in de week sport, zorg ik er ook voor dat ik gedurende dag regelmatig even naar buiten ga voor een blokje om. Door even een frisse neus te halen en te bewegen, kan ik mijn hersenen even laten rusten zodat ik daarna weer geconcentreerd aan de slag kan. Als het even kan ga ik het liefst een lang weekend kamperen en wandelen, dan ben ik er echt even helemaal uit en kom ik helemaal tot rust.

Een dage­lijks rondje

Marcel:
Vanwege het thuiswerken ben ik veel minder in beweging. Het forenzen met het OV is vervallen net als de onderbrekingen door gesprekken met collega’s op kantoor. Bovendien kost het vele videobellen veel mentale energie. Om fysiek en mentaal in balans te blijven, lopen mijn vriendin en ik dage­lijks een rondje. Frisse lucht, beweging en zonlicht helpen om mijn hoofd weer tot rust te laten komen. Bovendien leer je zo goed de omgeving kennen. Handig als je net bent verhuisd. Wij kijken ook veel naar alle vogels in de buurt. Je ontdekt zowat een enorme diversiteit er is qua soorten en hun onderlinge gedrag. Dat is leuk om te zien en helpt om uit je hoofd en in het nu te komen.

Even de gedachten laten verwaaien:

Vincent:
Sporten heeft voor mij naast het sociale deel ook een heel belangrijk mentaal deel. Door even ontspannen een rondje te fietsen of een stuk hard te lopen kan ik mijn gedachten totaal verzetten. Ben ik overprikkeld door een drukke dag? Dan zorgt zo’n rondje ervoor dat ik met een frisse geest weer verder kan.