• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Digitale toeganke­lijkheid nog niet de standaard

Vanaf vandaag zijn overheidsinstanties verplicht te voldoen aan specifieke toeganke­lijkheidseisen.Hoe staan deze websites ervoor qua toeganke­lijkheid?

Uit een vandaag gepubliceerd rapport van toeganke­lijkheidsexperts Jules Ernst en Ron Beenen b­lijkt dat een overgroot deel van de (semi-) overheid nog niet voldoet aan de eisen voor digitale toeganke­lijkheid, terwijl zij daaraan vanaf vandaag wel moeten voldoen. Jules en Ron staan Swink bij in de dienst Toeganke­lijkheid. Als social enterprise vinden we sociale inclusie heel belangrijk en ondersteunen organisaties graag bij het toeganke­lijk maken van je digitale communicatie.

4,5 miljoen Nederlanders met een functie­beperking

Ruim 4,5 miljoen Nederlanders hebben een functie­beperking zoals slechtziendheid en kleurenblind zijn die het navigeren over het internet voor hen niet zo vanzelfsprekend maakt. Voor de (semi-) overheid is daarom het Tijde­lijk besluit digitale toeganke­lijkheid overheid in 2018 in het leven geroepen. Dit besluit verplicht iedere (semi-) overheidsinstantie een toeganke­lijkheids­verklaring op hun website te plaatsen, waarin een planning opgenomen is voor het aanbieden van een toeganke­lijke website en/of app. Vandaag, 23 september 2020, is de deadline waarop je je toeganke­lijkheids­verklaring gepubliceerd moet hebben.

Experts staan specialisten Swink bij

Met gezamen­lijk bijna 30 jaar aan praktische ervaring in de wereld van digitale toeganke­lijkheid staan experts Jules Ernst en Ron Beenen ons bij in het opstarten van onze dienst Digitale toeganke­lijkheid. Niet alleen ondersteunen zij ons bij de inrichting en uitvoering van onze Digitale toeganke­lijkheidsdiensten, zij delen zijn hun kennis en strategie over de wereld van digitale toeganke­lijkheid met onze specialisten.

Minder dan 10% van websites voldoet aan richtlijnen

Zij publiceerden vandaag een rapport over het onderzoek over digitale toeganke­lijkheid dat zij de afgelopen weken hebben uitgevoerd. Er is gekeken naar 793 sites mét een verklaring en in totaal 4000 sites. Uit het onderzoek b­lijkt dat slechts een klein deel, zo’n 7%, van de (semi-) overheidswebsites mét een toeganke­lijkheids­verklaring voldoet aan de richtlijnen voor digitale toeganke­lijkheid en dat een heel groot deel van de in totaal 4000 sites nog geen toeganke­lijkheids­verklaring heeft gepubliceerd.

Steeds meer aandacht voor digitale toeganke­lijkheid

Er is dus nog een hoop werk aan de winkel, maar tege­lijkertijd zien we ook dat er steeds meer aandacht vanuit het bedrijfsleven is voor digitale toeganke­lijkheid. Het besef dat een toeganke­lijke website beter is voor álle bezoekers begint langzaam maar zeker voeten aan de grond te krijgen bij ondernemers.

Digitale toeganke­lijkheid wordt dus steeds belangrijker binnen onze maatschappij. Door ons autisme weten we als geen waar mensen met een beperking tegenaanlopen. Daarnaast hebben wij de kennis in huis, mede dankzij de samenwerking met Ron en Jules, om je organisatie snel aan de toeganke­lijkheidseisen te laten voldoen. Bijvoorbeeld door je PDF’s toeganke­lijk te maken. Door ons in te schakelen maak je niet alleen de gewenste stappen naar digitale toeganke­lijkheid, maar draag je zo ook bij aan betekenisvolle banen voor mensen met autisme.

Meer weten? Lees meer over onze dienst en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Andere artikelen: