• gepubliceerd
 • leestijd
  ± 3 minuten

Rechtenvrije afbeeldingen voor je blog of website

Foto's gebruiken in je blog of website? Zorg dat je rechtenvrije afbeeldingen of foto's met Creative Commons licentie gebruikt. Lees hier waar je die vindt.

Als je een eigen website of blog hebt, zal je waarschijn­lijk bij je content mooie, bijpassende afbeeldingen willen gebruiken. Het is dan verleide­lijk om naar Google Afbeeldingen te gaan en de mooiste afbeelding die je daar vindt te kopiëren en hergebruiken. De kans is echter groot dat je dan inbreuk maakt op het auteursrecht van de maker. De meeste afbeeldingen kun je name­lijk niet zomaar gebruiken zonder een vergoeding en/of bronvermelding.

Er zijn echter ook manieren om afbeeldingen te vinden die je wel gratis mag gebruiken. We spreken dan ook wel van ‘rechtenvrije’ afbeeldingen. In de praktijk wordt hiermee materiaal bedoeld dat in het publieke domein valt en mag worden hergebruikt.

Creative Commons licenties

Als je op zoek gaat naar rechtenvrije afbeeldingen is het belangrijk om goed te kijken naar de licentie die op de afbeelding van toepassing is. Afbeeldingen die mogen worden hergebruikt zijn vaak voorzien van een zogenaamde Creative Commons licentie. Creative Commons biedt makers de moge­lijkheid om met behoud van hun auteursrechten hun werk te verspreiden. Er zijn verschillende licentievormen. De CC0 licentie is de meest vrije daarvan, waarbij de auteur van alle rechten afstand doet. Zoals je op de website van Creative Commons kunt zien zijn er diverse licentievormen met elk verschillende rechten. Vaak is bijvoorbeeld een naamvermelding verplicht of mag je een foto alleen voor niet-commerciële doeleinden gebruiken. Kijk dus altijd goed naar de soort licentie die van toepassing is op de afbeelding die je wilt gebruiken.

Waar wil je een afbeelding voor gebruiken?

Als je een afbeelding wilt gebruiken voor je site of blog, is het belangrijk te bedenken hoe je hem wilt gebruiken. Een aantal factoren die invloed hebben op de toepasbare cc-licenties zijn de volgende:

 • Wil je een afbeelding gebruiken voor commerciële doeleinden?
  • Zo ja, dan vallen alle cc-licenties af die alleen niet-commercieel gebruik toestaan.
 • Wil je een afbeelding wijzigen en bewerken?
  • Zo ja, dan vallen alle cc-licenties af die afgeleide werken niet toestaan.
 • Wil je een afbeelding gebruiken zonder daarbij een bron te hoeven vermelden?
  • Zo ja, dan kun je alleen afbeeldingen met de CC0 licentie gebruiken of afbeeldingen in het publieke domein.

Aan de hand van deze vragen kun je bepalen welke cc-licenties aansluiten bij het door jou gewenste gebruik van de afbeelding. Houd wel rekening met merkenrecht en portretrecht. Een cc-licentie zegt daar name­lijk niets over.

Waar vind ik rechtenvrije afbeeldingen met Creative Commons licentie?

Er zijn diverse sites waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden. Dat kan zelfs via Google Afbeeldingen. Hierbij moet je wel de gewenste gebruiksrechten selecteren onder de knop Zoekhulpmiddelen. Andere zoekmachines en bronnen voor Creative Commons afbeeldingen zijn:

Er zijn ook websites waarnaar fotografen direct hun materiaal uploaden. Een bekend voorbeeld is Flickr. Ook hier kun je foto’s vinden die je kunt hergebruiken. Wel geldt dat de gebruikte licenties variëren, controleer dus altijd de licentie per foto. Zoekmachines waarmee je Flickr kunt doorzoeken zijn:

Een alternatief voor Flickr is 500px, maar hier zijn de licenties over het algemeen beperkter.

Bronnen voor CC0 afbeeldingen

Wil je alleen materiaal gebruiken met de CC0 licentie, kijk dan eens op een van de volgende sites:

Afbeeldingen in het publieke domein

Materiaal in het publieke domein wordt niet meer beschermd door het auteursrecht en kan dus gratis worden gebruikt. Voorbeelden van waar je materiaal in het publieke domein kunt vinden zijn:

Op Wikipedia staat een uitgebreide lijst met bronnen voor afbeeldingen in het publieke domein.

Overige bronnen

Het bovenstaande geeft een overzicht van de moge­lijkheden en bronnen voor rechtenvrije afbeeldingen. Er zijn nog veel meer websites waar je terecht kunt voor derge­lijk materiaal. Op de website van Charlotte’s Law vind je bijvoorbeeld meer voorbeelden.

Of doe het zelf!

Wil je een eigen unieke stijl creëren, dan rest je niets anders dan je camera of smartphone te pakken en zelf te gaan fotograferen. Op die manier weet je zeker dat je originele afbeeldingen hebt en wie weet wordt fotografie een leuke hobby voor je!

Swink biedt diverse diensten aan op het gebied van content management. Neem contact met ons op voor meer informatie!