• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 3 minuten

Gastblog Marc Beek

In dit gastblog beschrijft Marc Beek hoe bewegen hem helpt om te ontprikkelen en hoe de Autisme Belevingswandeling bewustwording creert.

De autismeweek heeft dit jaar als thema bewegen. Iemand die daar met zijn achtergrond als boswachter en organisator van wandelingen veel mee te maken heeft is Marc Beek. In dit gastblog beschrijft hij hoe bewegen onder andere in het bos hem (preventief) helpt tegen overprikkelen en wat de Autismebelevingswandelingen zijn.

Zon komt op in het bos


Ontprikkelen

Wanneer ik overprikkeld ben, dan heb ik rust nodig. Iets doen om te ontspannen is dan nog steeds iets doen. Het zal me niet tot rust brengen. Vroeg gaan slapen is dan het enige dat helpt. Wat me daarna het meeste helpt is geen mensen om me heen. En iets doen wat zowel leuk als eentonig is. Bijvoorbeeld gamen, dat kan ik lekker op mijn eigen kamer doen.En wandelen en fietsen.

Wandelen of fietsen in de natuur, maar dan op een plek waar de kans klein is dat ik mensen tegenkom. Als vrijwillig boswachter weet ik gelukkig altijd wel een plekje te vinden zonder bezoekers. Daarvoor moet ik dan wel af en toe uitwijken van de Veluwewaar ik woonnaar de Flevopolder, maar dat heb ik er graag voor over.

Hoe bewegen mij helpt

Het bewegen tijdens het wandelen of fietsen ontspant me op zich niet speciaal, wel voel ik tijdens het fietsen en vooral na het wandelen een prettige vermoeidheid, een soort loomheid. Het is dus meer de toestand waar ik door te bewegen in terecht kom, dan het ritmisch bewegen zelf. In het verleden ben ik dan ook duursporter geweest en heb marathons, meerdere triatlons, diverse Luik-Bastenaken-Luiks en de Elfstedentocht volbracht. Extreme vermoeidheid ontspant de geest.

Overigens werkt rustig bewegen in de natuur bij mij wel heel preventief, dus voordat je overprikkeld bent. Dan levert het me een fit en ontspannen gevoel op dat als buffer kan dienen voor de prikkels die ik door actief mee te doen in de grotemensenwereld onvermijde­lijk weer volop zal gaan binnenkrijgen.

Wat zijn de autismebelevingswandelingen?

Wat autisme nu precies is, daar zijn boeken over vol geschreven. Er wordt nog steeds studie naar gedaan en er zijn meerdere theorieën over die een deel verklaren, maar nooit alles en zeker niet bij iedereen. In de Autisme Belevingswandeling vertel ik op een beschrijvende manier hoe iemand met autisme zou kunnen denken, voelen, willen of doen. En hoe dit soms een uiterste kan zijn in al de verschillende manieren waarop mensen kunnen reageren. Vervolgens laat ik de deelnemers aan de wandeling zien hoe je met die uitersten, met dat soms echt anders zijn, gewoon kunt omgaan.

Dat doe ik door specifieke voorbeelden uit de natuur op te zoeken die je laten zien wat ik duide­lijk wil maken. Ik gebruik zo beelden uit de natuur als metafoor om het ongrijpbare van autisme beter te kunnen begrijpen. Daarbij ga ik niet in op autisme als stoornis, maar meer als kwetsbare variant van mense­lijk gedrag. En die kwetsbaarheid zit voor een aanzien­lijk deel in het onvermogen van de samenleving om met veelkleurige varianten van mense­lijk gedrag om te gaan. Terwijl je bij het kijken naar een vlinder ook niet nadenkt over de kwetsbaarheid van de vleugels of het volstrekt ontbreken van enig herstelvermogen, maar vooral geniet van de pracht van de kleuren en de sier­lijkheid van de vlucht.

Coronaproof belevingswandelingen

De Autisme Belevingswandeling werd tot vorig jaar veelvuldig geboekt in de Week van Autisme. Om ook een versie te hebben die bij de meest ongunstige omstandigheden toch nog veilig uitgevoerd kan worden, heb ik de Autisme Audiotour bedacht. Dit is een Autisme Belevingswandeling die je individueel kunt lopen en waarbij de beste verhalen zijn samengevat in korte geluidsfragmenten die je op gemarkeerde punten kunt afspelen. Meer weten over wat de autismewandelingen zijn en wat het achtergrondverhaal is? Kijk dan op Aut of the Blue!