• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Help, een autist op kantoor

Heb of wil jij een autist op kantoor? Onze contentspecialist Renate heeft 3 tips voor je, waar je direct mee aan de slag kunt.

Steeds meer bedrijven ontdekken dat mensen met autisme bijzondere kwaliteiten hebben die goed van pas kunnen komen op het werk. Maar mensen met autisme hebben soms ook een gebruiksaanwijzing. Heb of wil jij een autist op kantoor en wil je niet dat hij of zij na een week weer gillend naar huis rent? We hebben 3 tips voor je, waar je direct mee aan de slag kunt.

1. Weg met de flexplek

Ergens in de jaren ’90 hebben we als maatschappij bedacht dat een vaste plek op kantoor ouderwets is en we voortaan lekker moeten gaan ‘flexen’. Gelukkig komt er uit de neurotypische hoek tegenwoordig ook steeds meer kritiek op de flexplek, want voor veel mensen met autisme is die een regelrecht drama. We brengen een groot deel van onze week door op kantoor, dan is het fijn om daar een plekje voor jezelf te hebben. Elke dag op zoek moeten naar een nieuw bureau, terecht komen naast die ene collega die de hele dag aan het bureau overlegt, of vlakbij de deur waar constant mensen doorheen lopen. Dat is voor niemand echt fijn, voor een autist al helemaal niet. Prikkels zoals beweging en geluid komen bij ons harder binnen, waardoor we ons minder goed kunnen concentreren in een rumoerige omgeving. Probeer een vaste werkplek aan te bieden, of maak samen duide­lijke afspraken over waar er gewerkt wordt.

2. Plan, plan, plan

Iedereen is druk, dat weten we inmiddels wel. Afspraken lopen uit of gaan ineens niet door. Of de planning die je aan het begin van het project had gemaakt, b­lijkt toch wel érg ambitieus te zijn. Degene die er een plasje over moet doen heeft een last minute naar Tenerife gepakt, of b­lijkt ineens totaal onverwacht met zwangerschapsverlof te moeten. Raak je er al gestrest van? Veel mensen met autisme ook. Autisten hebben (vaak, maar niet altijd) behoefte aan structuur en een duide­lijke planning. Probeer afspraken zo in te plannen dat er wel iets heel geks moet gebeuren voor het mis gaat. Kan het toch niet doorgaan? Laat het dan gewoon even weten. Niets zo frustrerend als zitten wachten, om later ‘Oh, sorry, ik was druk’ te horen. Of maak gewoon géén afspraak en vraag op het moment zelf of diegene even tijd voor je heeft. Als je het helemaal goed wilt doen, kun je natuur­lijk ook even vragen waar hij of zij het minste stress van krijgt.

3. Vermijd prikkels

Een gezellig kantoor is een kantoor waar lekker véél gekletst wordt, de koffieautomaat midden in het feestgedruis (lees: kantoortuin) staat en het liefst ’s middags lekker even de radio aan om wakker te blijven. Toch? Voor de meeste autisten niet. Mocht je iemand met autisme aan willen nemen: een autist verwerkt prikkels op een andere manier en heeft daar meer energie voor nodig. Al die prikkels die een kantoor normaal gesproken ‘gezellig’ maken, zorgen vaak voor overprikkeling bij iemand met autisme. Moet je ze dan maar in een eigen hokje zetten, waar het muisstil is? Nee, een kantoortuin kan een prima plek zijn voor een autist. Verban vergaderingen en overleg naar een andere ruimte, hou de koffie gewoon in de keuken en geef iedereen de optie om zelf te kiezen of ze naar muziek willen luisteren met een koptelefoon.

Meer inspiratie opdoen?

Blijf op de hoogte van hoe onze collega’s het werken bij Swink ervaren via onze blogs en schrijf je in voor de nieuwsbrief.