• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Autisme werkt voor mij

In het kader van de Autismeweek ben ik gevraagd te beschrijven wat mijn autisme voor mij betekend. Een in theorie lastige vraag.

Het thema van de Autismeweek is ‘Autisme werkt!. Omdat ik autisme heb en het hebben van werk veel voor mijn ontwikkeling heeft betekend, beschrijf ik in deze blog wat mijn autisme voor mij betekent. Een in theorie lastige vraag. Het is ‘gewoon’ onderdeel geworden van wie ik ben.

Op de werkvloer:

Overprikkeling op de werkvloer is altijd een uitdaging voor mij. Ik ben heel gevoelig voor geluiden. Bij vorige banen liep ik dan soms tegen problemen aan. Dan kun je denken aan rumoer op de werkvloer. Door te weten en aangeven waar ik last van heb en vooral dat ze bij Swink hier rekening mee kunnen houden ben ik er meer open over geworden. Uiteinde­lijk is het in ieders belang als ik niet overprikkeld rondloop.

Tijdens het werk:

Losse klussen tussendoor zijn vaak een uitdaging geweest. Juist omdat die niet in mijn planning zaten en ik misschien de prioriteit niet goed in kon schatten. Om er maar van af te zijn zei ik dan vaak maar ‘ja’. Terwijl daardoor mijn eigen (mentale) emmertje dan wel over ging lopen. Met de vraag stellen: ‘Heeft het haast?’ kom je dan een heel eind. Ik ben meer gaan leren om taken echt in te delen. Vooral ook kijkend naar wat de impact op mij is. Een ingewikkelde uitzoekklus kan ik bijvoorbeeld beter aan het begin van de week doen als ik nog fris ben.

Privé:

De diagnose was een uitdaging. Want weten dat je ‘iets’ mankeert zorgt ook voor veel vragen. Het dage­lijks leven past zich niet direct aan mij aan dus hoe ga ik daar mee om? Neem ik voor mijzelf genoeg rustmomenten in een hectische periode? Weet ik mijn eigen grens goed aan te geven ook thuis?

In het verleden zou ik dat niet kunnen. Ik organiseer bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd en zou dan eindeloos taken op mij nemen. Dat terwijl ik een deel ervan toch nooit binnen de tijd af zou kunnen krijgen. Klussen afgeven aan anderen is dan veel beter.

Is kwetsbaar opstellen dan zo lastig?

Zeker. Juist omdat ik het gevoel heb mij constant aan te moeten passen aan anderen. In veel situaties hoeft dat helemaal niet. Je moet alleen wel open zijn over wat je nodig hebt. De andere persoon gaat dan wel rekening met je houden als het kan.

Werkt autisme voor mij?

Autisme werkt zeker voor mij. Het is alleen wel goed opletten dat ik weet hoe zwaar mijn rugzak beladen is. Een te zware last is kwaliteitsverlies qua werk en energieverlies thuis. Wees eer­lijk naar anderen toe. Durf je kwetsbaarheid te tonen.

Van autisme genees je niet. Je kunt wel leren ermee om te gaan waardoor ook autisme voor jou kan werken.