• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 3 minuten

Reguliere expressies toepassen in Google Analytics

Reguliere expressies of regex zijn heel handig om te gebruiken in Google Analytics. Wat regex zijn en hoe je ze gebruikt, lees je in ons blog.

Praktijkvoorbeelden regex in Google Analytics

Specifieke pagina’s filteren

Vaak zal je reguliere expressies gebruiken om meerdere, specifieke pagina’s te vinden. Een voorbeeld kan zijn om alle pagina URL’s die met /producten/ beginnen te filteren. Dan voer je ^/producten/(.*) in als regex. Als je bepaalde producten zoekt kan dat ook goed met regex. Stel je voert /jeans/(levis|wrangler)/maat(s|m|l)/ in als regex, dan krijg je alle pagina’s met jeans van Levi’s en Wrangler in de maten S, M en L. Zo kun je met relatief eenvoudige regex toepassingen snel relevante inzichten krijgen.
Een andere krachtige toepassing van reguliere expressies is bij filters voor dataweergaven. Op die manier kun je de data tege­lijk voor alle rapporten aanpassen. Zorg er wel voor dat je altijd een dataweergave hebt met alle ruwe data als back-up. Mocht er dan iets misgaan met een filter, dan heb je altijd nog alle gegevens tot je beschikking.

Hostnaam en subdomeinen weergeven in Google Analytics rapporten

Stel dat je website meerdere subdomeinen heeft, dan kan het handig zijn dat de hostnaam ook wordt weergegeven in Google Analytics rapporten in plaats van alleen de URI. Om dit te doen, ga je in het Beheer gedeelte naar Filters. Kies voor ‘Filter toevoegen’ en als filtertype ‘Aangepast’. Vervolgens selecteer je ‘Geavanceerd’. Bij het eerste veld kies je uit het dropdown menu voor ‘Hostnaam’ en voer je als waarde (.*) in. Bij het tweede veld kies je voor ‘Aanvraag-URI’ en voer je ook (.*) in als waarde. Voor het derde veld kies je ook voor ‘Aanvraag-URI’ en voer je in $A1$B1 als waarde. Verder vink je ‘Veld B is vereist’ en ‘Uitvoerveld overschrijven’ aan en klik je op ‘Opslaan’. Als het goed is krijg je dan een resultaat als in onderstaand screenshot:

regex hostnaam filterWat je hiermee hebt gedaan is de waarde van de hostnaam en die van de URI tot één waarde gecombineerd en opgeslagen als nieuwe waarde voor de URI. In plaats van alleen het deel van de URL achter de domeinnaam, zal nu de hele URL worden weergegeven in Google Analytics rapporten.

URL-parameters verwijderen uit Google Analytics rapporten

Vaak worden achter URLs parameters toegevoegd om bijvoorbeeld met utm tags campagnes te meten of een bepaalde versie van de pagina te laden. URL-parameters kunnen ervoor zorgen dat pagina’s meerdere keren in Google Analytics rapporten staan. Om dit te voorkomen, kun je een dataweergave maken waarbij je de URL-parameters eruit filtert.
Hiervoor maak je een nieuw filter aan met als filtertype ‘Aangepast’ en selecteer ‘Zoeken en vervangen’. Kies uit het dropdown menu voor ‘Aanvraag-URI’ en voer als zoekterm ?.* in. Het tweede veld blijft leeg. Sla het filter op en nu worden alle URI’s weergegeven zonder parameters.
reguliere expressies url-parameter filter

Een e-mail adres valideren

Als bezoekers op jouw website hun e-mailadres kunnen achterlaten, is het belangrijk dat alleen geldige e-mail adressen kunnen worden ingevoerd. Daarnaast is het handig om alle e-mail adressen op te kunnen zoeken in een database (met Google Analytics data). Hiervoor kun je een reguliere expressie gebruiken. Deze regex ziet er zo uit: ^([w-]+(?:.[w-]+)*)@((?:[w-]+.)*w[w-]{0,66}).([a-z]{2,6}(?:.[a-z])?)$ Hiermee worden alle waarden gevonden die voldoen aan het patroon van een e-mail adres. Daarnaast kun je deze regex gebruiken bij een formulier om de geldigheid van een e-mailadres te controleren.

Met reguliere expressies kun je bijvoorbeeld ook de volgende patronen opzoeken:

  • website URL
  • huisadres en postcode
  • vaste en mobiele telefoonnummers

De reguliere expressies voor deze gegevens kun je hier vinden.

Klopt mijn reguliere expressie?

Als je met reguliere expressies aan de slag gaat, zal dat vaak op basis van trial and error gaan. Door te experimenteren en proberen, leer je vanzelf hoe regex werkt en hoe je de gewenste resultaten krijgt. Om snel te controleren of de reguliere expressie die je gemaakt hebt wel goed werkt, kun je een regex tester gebruiken. Een voorbeeld van zo’n tester is te vinden bij RegExr. Op deze site vind je ook een handige cheatsheet met een beknopt overzicht van regex tekens. Daarnaast is er een uitgebreidere referentiegids op de site. Een andere handige cheatsheet vind je hier.