• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Jezelf mogen ontwikkelen

Bij Swink is persoon­lijke ontwikkeling een grote pijler als het gaat om zaken die wij belangrijk vinden. Zelf heb ik daar ook de vruchten van kunnen plukken de afgelopen jaren. Een goed voorbeeld leg ik uit in dit blog.

Al dat geswitch kost veel energie

Al sinds mijn start bij Swink in 2011 beman ik verschillende helpdesks. Daar zit een groot risico in en dat is dat je constant gaat schakelen tussen die helpdesks. ‘Oh daar nieuwe mail en oh nu daar een’. Dat switchen is uiteraard totaal niet efficiënt, plus dat het mij enorm veel energie kost. Je hebt 10 tabbladen open en klikt constant heen en weer. Dat komt de snelheid en kwaliteit van mijn werk niet ten goede.

Wat is hieraan te doen?Tekening van een man in pak met veel handen die allemaal iets anders doen

Bij Swink krijg ik de kans om zelf met ideeën voor opleidingen te komen. Dat hoeft niet altijd iets te zijn wat vakinhoude­lijk bij mijn werk aansluit, maar kan ook gericht zijn op mijn persoon­lijke ontwikkeling. Uiteinde­lijk draagt dat natuur­lijk ook bij aan effectiever werken oftewel vakinhoude­lijk beter bezig zijn.

De tijd goed beheren

Time­management was door al die helpdesks best een ding. Want als ik eindeloos blijf schakelen, kost het mij iedere keer weer tijd om de focus terug te vinden. Dat gaat ten koste van de snelheid van het oplossen van vraagstukken. Plus dat er het risico is dat ik ‘domme’ foutjes maak, die ik na al die jaren niet meer of veel minder zou moeten maken.

Welke opleiding doen om dit probleem aan te pakken?

Toen kwam de vraag wat voor opleiding sluit er goed aan bij dit probleem? Hoe kan ik mijzelf daarin dan verbeteren? Ik kwam uit bij een cursus genaamd Time­management van Good Habitz. Dat was eigen­lijk een ‘ik zie wel of dit past’-optie die uiteinde­lijk goed uitpakte. De cursus sloot niet 100 procent aan, maar delen ervan kon ik wel heel goed gebruiken om een stap verder te komen op dit gebied. Zo was één van de grootste lessen die ik eruit meenam het werken in blokken. Omdat ik veel helpdesken doe, is het risico er dat ik heel veel heen en weer schiet. Dat kost focus en daarmee lever ik kwaliteit in qua werken. Het leerde mij trucjes om eens kritisch te kijken hoe ik dit kon aanpakken.

Oplossing: werken in blokken

De oplossing die voor mij heel goed werkte was het volgende. Ik werk echt in blokken van een uur. Dat komt dan neer op:

  • 1 uur helpdesk nummer 1
  • 1 uur helpdesk nummer 2
  • 1 uur losse taak 1
  • 1 uur losse taak 2
  • > Herhaal deze stappen

Als ik aan zo’n uurblok werk, sluit ik ook de tabbladen van de andere taken/ helpdesks. Daardoor kan ik mij beter focussen op die ene taak/ helpdesk en raak ik niet afgeleid door een ongelezen bericht op een ander tabblad. Juist op dagen waarop mijn focus iets minder is, kan dat nog een uitdaging zijn om vol te houden. Dan is mijn concentratie vaak al op drie plekken tege­lijk en triggert dat soms onbewust mijn slechte gewoontes, zo merk ik in de praktijk.

Persoon­lijke groei is kernwaarde van Swink

Persoon­lijke groei is een van de kernwaarden van Swink. De optie om zelf een cursus te doen die bij mijn eigen ontwikkeling past, heeft mij veel gebracht. Zo kan ik een stuk beter omgaan met mijn energie, omdat ik minder snel geneigd ben heen en weer te schieten. En daardoor kan ik ook mij beter focussen op een vraagstuk waar ik mee bezig ben. Dat levert mij ook kwalitatief beter werk op en dus meer voldoening.