Vanaf 23 september moeten overheidsinstanties een toegankelijkheidsverklaring publiceren voor iedere website waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Het is belangrijk dat organisaties grip hebben op hun toegankelijkheid. Om te bepalen hoe digitaal toegankelijk een website of app is, worden er vijf niveaus onderscheiden. Dit wordt de nalevingsstatus genoemd. Hieraan kun je zien in hoeverre een website of app voldoet aan de toegankelijkheidseisen. In dit blog laten we je zien hoe de route naar toegankelijkheid er voor elk niveau uit ziet. We geven aan welke acties je moet uitvoeren om een niveau hoger te komen en wie hierbij betrokken moeten zijn.
Wat betekent de nalevingsstatus?
De nalevingsstatus geeft aan in welke mate een website of app voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Er zijn vijf verschillende statussen:
- voldoet volledig (A)
- voldoet gedeeltelijk (B)
- eerste maatregelen genomen (C)
- voldoet niet (D)
- niet-naleving (E)
Bij de status A en B is een organisatie in control. Toegankelijkheid is dan structureel geborgd. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen voor kunnen komen, maar de organisatie is er op ingericht deze problemen structureel te verhelpen. Veel organisaties zitten nog op niveau B, C of zelfs D. Dat is niet per sé erg, maar voor elke overheidsdienst moet status A wél het einddoel zijn. In de praktijk kost dat de nodige inspanning van de hele organisatie. Niveau E kan echt niet. Elke overheidsorganisatie is namelijk wettelijk verplicht een toegankelijkheidsverklaring te publiceren over al haar digitale kanalen.
Betrek alle stakeholders voor een hoger toegankelijkheidsniveau
Bij elk niveau horen bepaalde acties voor het verbeteren van de toegankelijkheid. Het is belangrijk dat bij die acties alle relevante stakeholders binnen en buiten jouw organisatie zijn betrokken. Dat is namelijk essentieel om als organisatie toegankelijk te zijn en blijven. Toegankelijkheid is tenslotte voor een belangrijk deel een organisatievraagstuk en dat vereist brede betrokkenheid. Het gaat om het verbeteren van de content en techniek over je verschillende communicatiekanalen. Deze brede omvang is een extra reden dat het belangrijk is dat iedereen onderdeel van dit proces is.
Deze stakeholders moeten betrokken zijn bij het toegankelijkheidsproces:
- Bestuurder/manager
- Projectleider
- Jurist/compliance manager
- Inkoper
- Documentbeheerder
- Contentspecialist
- Marketing/communicatie adviseur
- Eigenaar huisstijl
- ICT
- Ontwikkelaar/tester
- HR- of opleidingsadviseur
- Product owner
- Externe technische leverancier
- Externe content leverancier
Zoals je ziet gaat het om veel rollen in een organisatie. Het is niet makkelijk om iedereen mee te krijgen, maar als je het op deze manier aanpakt, doe je het wel gelijk goed. Dat is veel efficiënter en effectiever. Alleen op deze manier kun je echt digitaal toegankelijk worden én profiteer je ook optimaal van de opbrengsten. In een brochure van Logius, op de website Digitoegankelijk lees je meer over deze stakeholders en hoe die aan toegankelijkheid kunnen bijdragen.
Zo verbeter je de toegankelijkheid van je website of app
Voor elk niveau hebben we in kaart gebracht welke acties nodig zijn om toegankelijkheid verder te ontwikkelen. Vervolgens hebben we voor elke actie bepaald wie daarbij betrokken moeten zijn. Zo krijg je een helder overzicht van wat je moet doen en wie je hierbij moet betrekken. Samen met onze partner en expert digitale toegankelijkheid Ron Beenen, hebben we deze inzichten gebundeld. Het resultaat is de Routekaart Digitale Toegankelijkheid. Je kunt de Routekaart downloaden via onderstaande button.
De Routekaart is een handig hulpmiddel dat je op weg helpt naar het volledig voldoen aan alle toegankelijkheidseisen. Op basis van het niveau waar je site of app zich nu bevindt, zie je direct welke acties er nodig zijn om te groeien en wie je daarbij moet betrekken. Zo ontwikkel je jouw site of app op een gestructureerde manier naar een hoger niveau.
Wil je de route nemen naar het volgende niveau van digitale toegankelijkheid? Wij hebben niet alleen de routekaart, maar ook de kennis en middelen om je op elke stap van de route verder te helpen! Met het inplannen van een audit en het opstellen van een verklaring kun je al grote stappen maken. Daarmee kun je al op niveau C komen. Een belangrijke stap op weg naar een toegankelijke website.
Bekijk eens wat we je kunnen bieden met onze uitgebreide toegankelijkheid dienstverlening.