Toegankelijke PDF documenten zijn voor iedereen bruikbaar en bovendien goed indexeerbaar door zoekmachines. Ben je een overheidsorganisatie? Dan is het zelfs verplicht dat jouw websites en PDF’s vanaf 23 september 2020 digitaal toegankelijk zijn. Zorg er dus voor dat jouw PDF’s voldoen aan de webrichtlijnen (WCAG 2.1). Heb je hulp nodig met het toegankelijk maken van jouw PDF bestanden? Laat onze specialisten jou hiermee helpen!
Toegankelijkheid, WCAG en webrichtlijnen: wat betekent het?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De WCAG zijn richtlijnen voor toegankelijke digitale content. Als je deze richtlijnen toepast is jouw content ook bruikbaar voor mensen met een beperking. De laatste versie van de WCAG is 2.1.
Digitale toegankelijkheid werd voorheen ook wel aangeduid als de webrichtlijnen. Vooral voor overheden is het belangrijk om toegankelijke websites te hebben. Informatie van overheden moet immers voor iedereen beschikbaar zijn. Daarom is er een Europese richtlijn voor digitale toegankelijkheid. Voor Nederlandse overheden betekent dit dat vanaf 23 september 2020 zowel oude als nieuwe websites moeten voldoen aan de webrichtlijnen/WCAG. Ook PDF’s die je online aanbiedt moeten dan toegankelijk zijn.
De voordelen van toegankelijke PDF’s
Toegankelijke PDF’s hebben diverse voordelen. Ze maken je website beter vindbaar, omdat zoekmachines ze beter kunnen indexeren. Daarnaast worden ze in alle browsers en op alle apparaten goed weergegeven. Bovendien kunnen gebruikers die voorlees software en screenreaders nodig hebben de inhoud ook begrijpen. Zo kan iedereen jouw PDF’s gebruiken als ze toegankelijk zijn.

Wat is een toegankelijke PDF?
Een PDF document is toegankelijk als het voldoet aan alle relevante succescriteria van WCAG 2.1 AA.
Voor een toegankelijke PDF is het belangrijk dat de onderliggende codes en metadata goed zijn opgesteld. Dan kan hulpapparatuur de PDF namelijk goed interpreteren. Daardoor kunnen mensen met een beperking het document gebruiken. Denk hierbij aan mensen die een screenreader gebruiken.
Eigenlijk gelden voor toegankelijke PDF’s vergelijkbare eisen als voor SEO-geoptimaliseerde webpagina’s:
- Verwerk op de juiste manier de titel, taal van het document in de metadata. Hierdoor weten gebruikers van voorleessoftware waar het document over gaat en kan de software de juiste taal toepassen.
- Gebruik een logische structuur en geef dit aan met gelabelde onderdelen, zoals koppen, lijsten en tabellen in het bronbestand.
- Beschrijf afbeeldingen met een alternatieve tekst, zodat gebruikers van voorleessoftware weten waar de afbeelding over gaat.
- Maak navigeren door het document eenvoudig door links, bladwijzers en een inhoudsopgave te gebruiken.
- Bevat je document audio of video? Zorg dan voor audio beschrijvingen en transcripties, ondertiteling (bij video) en nasynchronisatie indien nodig.
- Label velden in tabellen en formulieren, zodat de inhoud ervan duidelijk is bij het gebruik van een screenreader.
Als deze elementen op orde zijn, ben je een eind op weg naar een toegankelijke PDF!
Stichting Accessibility, expertisecentrum voor toegankelijke ICT, geeft tips voor het toegankelijk maken van PDF’s.
Wij maken jouw PDF’s toegankelijk
Zijn jouw PDF-bestanden nog niet toegankelijk? Wacht dan niet te lang, want de nieuwe wetgeving wordt sneller van kracht dan je denkt. Gelukkig kunnen wij je hiermee helpen. Onze specialisten zijn getraind door Stichting Accessibility in het maken van toegankelijke PDF’s. Daardoor weten wij precies wat er nodig is om PDF’s toegankelijk te maken en waar ze aan moeten voldoen.
Naast dat het wettelijk verplicht is voor overheden, zullen je gebruikers toegankelijke PDF’s ook zeer waarderen. Zulke PDF’s worden namelijk beter weergegeven en zijn ook bruikbaar voor mensen met een beperking. Daarnaast kunnen zoekmachines toegankelijke PDF’s beter indexeren. Je website wordt dus beter vindbaar. Kortom, genoeg redenen om toegankelijke PDF’s aan te bieden.

Waarom Swink de juiste keuze is
Het toegankelijk maken van je PDF’s door ons heeft diverse voordelen:
- We zijn getraind door Stichting Accessibility en hebben hierdoor veel kennis van de WCAG;
- Doordat we autisme hebben kunnen we langdurig gefocust en nauwkeurig werken;
- We weten ook alles over goede content schrijven en SEO, dus kunnen we je ook tips geven voor optimale teksten van je PDF’s;
- We zijn een sociale onderneming met het PSO 30+ certificaat, dus door bij ons in te kopen vul je gelijk je SROI verplichting in.
