Wil jij je eigen Piwik Pro events gaan tracken, maar heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken? Dan zit je hier goed, in dit blog leggen we je namelijk uit hoe je zelf Tags en Triggers instelt, om te meten wat jij wil weten.
Wanneer je een tijdje Piwik Pro gebruikt zul je er wel eens tegenaanlopen dat er een onderdeel van je website niet terug te vinden is in de standaard statistieken, zoals een knop naar een andere pagina. Je wilt weten of die knop ‘werkt’. Staat die knop op de juiste plek en wordt hij überhaupt gebruikt? Je kunt kijken hoe vaak de andere pagina bezocht is, maar hoe weet je nou zeker dat jouw knop gebruikt is om daar te komen? Dat vertellen we je in dit blog.
Voorwerk: Wat én waarom?
Voordat we de techniek induiken gaan we eerst nadenken over wát we nou willen weten en wat we daarvoor moeten instellen.
- Wat willen we weten (en dus meten)? We willen weten of de knop wordt ingedrukt.
- Wat willen we dat de Piwik Tag doet? We willen een ‘bericht’ sturen naar Piwik, met daarin gegevens over de knop die is aangeklikt.
- Wanneer willen we dat de Piwik Tag afvuurt? Wanneer de bezoeker op de pagina is en daarna op ‘die’ knop drukt. Oftewel, bij een click van de muis.
Nu we dat hebben bepaald, kunnen we in omgekeerde volgorde bepalen wat we in willen stellen: Een trigger (denk aan een sensor) die afgaat wanneer de knop op de pagina wordt ingedrukt en daarna een Tag (denk aan een bericht) opstuurt naar Piwik Pro.
In eerdere versies van Piwik zou je deze volgorde ook moeten aan houden, dus eerst de trigger instellen en daarna pas de tag. Maar gelukkig hoeft dat in de nieuwe Piwik niet meer. We gaan nu dus aangeven welk bericht we aan Piwik willen sturen en wánneer dat moet gebeuren.
De Piwik Pro Tag instellen
- Open de Tag Manager
- Controleer of je op de Tags pagina zit:
- En klik op Add new tag. Kies daarna voor custom event.
- Geef de tag een naam, in ons geval wordt dat ‘Bezoeker klikt door’.
Wat kun je hier het best invullen?
De waarden van een Piwik Pro custom Event
Je gaat deze invoervelden invullen met je doel in gedachten. Bij Category kun je instellen wat het event betekent op jouw pagina, is het bijvoorbeeld een Call to Action en heb je er hier meerdere van? Vul hier dan ‘CTA’ in om deze later te kunnen onderscheiden.
Het veld Action is oorspronkelijk bedoeld om aan te geven welke actie de bezoeker uitvoert, zoals bijvoorbeeld ‘Klik op de knop’. In de praktijk vullen wij hier zelf vaak iets anders in, iets dat ons helpt om te herkennen wat voor een event het is, of die omschrijving nu een actie is of iets anders.
De Name kun je gebruiken om je event een herkenbare naam te geven.
De Value moet een waarde zijn, een nummer. Deze kun je gebruiken om het event een ‘gewicht’ mee te geven ten opzichte van andere events. Maar voor nu laten we deze leeg.
Het belangrijkste bij het invullen van events is om voor jouw omgeving een ‘format’ te kiezen dat handig werkt en je daar aan te houden. Zo voorkom je dat je events-rapporten een chaos worden. Gelijksoortige events samen brengen onder dezelfde categorie is hierbij een aanrader.
En dan?
- De advanced tag settings kun je meestal overslaan. Lees deze later nog eens door.
- De ‘Flight dates’ zullen meestal op run forever en run all day staan.
De Piwik Pro Trigger instellen
Op dezelfde pagina kunnen we meteen de trigger invullen.
Als je deze al eerder hebt ingesteld, of je wilt er één hergebruiken, kies dan voor existing trigger en selecteer deze. Zo niet, dan leggen we je nu uit hoe je een nieuwe trigger aanmaakt.
Als je veel tijd gaat besteden aan het aanmaken van een trigger raad ik aan om eerst de Tag op te slaan, door op SAVE te klikken. Nu kun je de instellingen niet verliezen wanneer je de Tag later per ongeluk niet goed opslaat.
We gaan een nieuwe Trigger instellen, dus kies je voor Add new trigger.
Geef de trigger een naam. In dit voorbeeld kiezen we voor een click.
Vaak zijn events gekoppeld aan clicks op een pagina. Een click is elke mogelijke muisklik op de website. Je wilt dus een voorwaarde (condition) meegeven om te voorkomen dat bij elke muisklik de trigger wordt afgevuurd. Welke voorwaarden je nodig hebt voor jouw button kun je ontdekken in de blog HTML en CSS voor data-analisten.
Hier een voorbeeld voor het meten van een button op een willekeurige pagina:
Hoe achterhaal je op welke pagina een event heeft plaatsgevonden?
Wanneer je wilt zien op welke pagina’s een event heeft plaatsgevonden dat je gemeten hebt dan kun je dit terugvinden door zelf een custom report aan te maken. Dit doe je op de Analyse pagina van Piwik Pro.
In dit voorbeeld kiezen we voor een Flat Table.
Op deze pagina zie je de dimensies die je kunt gebruiken in je Custom Report. Onder het kopje Custom Event kun je de categorie, de actie, de naam en de waarde terugvinden:
Sleep de dimensies die jij relevant vindt naar het rapport. Voor het voorbeeld kiezen we voor event category en event action.
En we kiezen voor Page URL en Events.
Maar aangezien we dat alleen willen weten voor het event dat als actie de waarde ‘PiwikPro’ heeft meegekregen stel ik direct een filter in.
Hier zien we afgelopen week bijvoorbeeld dit resultaat:
De Call to Action knop die wij herkennen aan de naam PiwikPro, heeft plaatsgevonden op de pagina swink.nl/webinar-patient-journeys/.
Gevorderde Events instellen
In dit blog hebben we op een eenvoudige manier een Piwik Pro Tag en Trigger ingesteld, om zo een custom Event te meten. Soms vraagt een website meer en kun je extra hulp gebruiken. Onze experts zijn je daarbij graag van dienst!
Neem eens contact met ons op om te ontdekken wat ons data team voor jou kan betekenen!