Sinds halverwege dit jaar werken wij met het hele bedrijf (en al 2 jaar het management) via de Rockefeller Habits. Deze methode wordt wereldwijd als zeer toonaangevend gezien om als organisatie duidelijke kwartaaldoelen te stellen. Op die manier werk je productief samen zodat je intern zelf net dat beetje beter gestructureerd kunt plannen. Zo werk je uiteindelijk efficiënter als de organisatie. Wat zie ik als voordelen van werken met ‘Rocks’ en hoe ging de opstartfase bij Swink?
Wat zijn Rocks?
Het is soms lastig om voor jezelf scherpe doelen te stellen. De Rockefeller-methode gebruikt daarvoor Rocks. Die kun je zien als ijkpunten om de kwartaalprioriteiten duidelijk te krijgen. Het geeft je een optie om strakke en heldere doelen te stellen zodat je ieder kwartaal precies weet wat je wil bereiken. Deze manier van werken had voor ons verder als voordeel dat we zaken konden oppakken die anders bleven liggen, zoals het onderhoud van onze website.
Rocks bij Swink?
Tijdens het kwartaaloverleg kreeg iedereen de optie zich aan te melden voor een bepaalde Rock. Daarbij hadden wij ook een discussie met de vraag: Welke Rocks hebben wij exact nodig?
Daar kwam uit voort dat er een duidelijke verdeling was tussen diensten (data-analyse en toegankelijkheid) en meer intern gerichte zaken (websitepropositie en techniek – marketing en sales). De grote uitdaging was om duidelijke en natuurlijk ook nog haalbare doelen in het kwartaal te vinden. Sommige zaken werden automatisch al doorgeschoven naar een kwartaal later omdat het met het lopende werk voor klanten ernaast niet haalbaar werd.
Voordelen van Rocks?
Er lag een wensenlijstje met zaken waar wij eigenlijk nooit echt duidelijk een periode hadden gesteld om op te mikken als einddoel. Door de introductie van de Rocks konden wij die aanscherpen. Bijvoorbeeld onderzoeken wat er technisch net niet lekker werkte op de site of een helder proces bedenken rondom de eerste gesprekken met een klant. Allemaal dingen waar door heel duidelijk toegewezen tijdsvakken nu nét wel tijd voor te vinden was. Omdat je in een groepje werkt met gelijkgestemden ontwikkel je samen heldere doelen. Het mooie is dat je ook kritisch gaat kijken naar de ideeën. Zo kreeg onze nieuwste dienst Toegankelijkheid door de Rocks ook een mooie extra boost in de goede richting.
Rondom mijn autisme geeft het ook fijne extra structuur. Ik kan daardoor beter inschatten waar de prioriteiten liggen in een bepaalde periode. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een to do lijstje voor uitzoekklussen te maken. Op die manier kan ik het blokkenschema wat ik op een werkdag gebruik vaak al ruimer van tevoren grotendeels invullen. Dat geeft ook in het hoofd extra rust.
Zelf werken aan Rocks
Ik heb zelf meegewerkt aan de Rock Toegankelijkheid. Dat was over het algemeen uitzoekwerk waarmee ik collega’s hielp die functioneel bezig waren met deze dienst. Doordat je dan wel meegaat in de ‘aanhangwagen’ krijg je goed mee hoe de dienst zich ontwikkelt en hoeveel ze aan mijn uitzoekwerk hebben. Elk klein schakeltje maakt de Rock net dat beetje strakker en brengt een beter resultaat.
Het volgen van andere Rocks
Een heel mooie bonus is dat ik nu veel beter weet waar andere teams binnen Swink mee bezig zijn. Het tofste wat er is blijft weten hoe het bedrijf zich ontwikkelt. Door de introductie van de Rocks heb ik nu een nog beter beeld van hoe bijvoorbeeld de verschillende diensten zich ontwikkelen of hoe intern met Swink er technisch winst te boeken is. Daardoor voel ik mij extra betrokken in de algemene gang van zaken in het bedrijf en kan ik in mijn marketingrol ook tips uit andere Rocks toepassen. Je weet beter wat de speerpunten zijn in die periode.
Zien wat je kunt bereiken als je duidelijke Rocks instelt? Kijk dan bij de dienst toegankelijkheid het ultieme voorbeeld wat bereikt kan worden met Rocks.