Onze collega Vincent bezocht afgelopen vrijdag 19 mei samen met collega en Swink-directeur Paul het mini-congres ‘Werken vanuit je kwaliteit’ voor mensen met autisme en organisaties die (willen) werken met mensen met autisme.

Het congres werd georganiseerd door Autspoken, netwerk van mensen met autisme en ervaringsdeskundigen. Vincent maakte een kort verslag van deze middag.

‘Afgelopen vrijdag 19 mei was in De Ondernemerstuin in Alkmaar het mini-congres ‘Werken vanuit je kwaliteit’ georganiseerd door Autspoken. De bijeenkomst was gericht op 2 groepen:

  1. Mensen met autisme en een normale tot hoge begaafdheid.
  2. Organisaties die gebruik willen maken van de talenten van mensen met autisme.

Boeiende introductie door ervaringsdeskundige Suzanne Agterberg

De bijeenkomst begon met een persoonlijk verhaal van Suzanne Agterberg van Spectrumvisie. Zij beschreef tegen wat voor uitdagingen zij als lerares aan was gelopen bij kinderen met autisme en wat zij daarvan had geleerd. Doordat zij in haar eigen directe familie mensen met autisme heeft, kon zij het als ervaringsdeskundige erg duidelijk beschrijven. Suzanne is de bedenker van het autismepaspoort waarvan het idee is om een goed beeld te krijgen van een persoon en vooral wat er nodig is voor hem/ haar om goed te functioneren.

Een voorbeeld was in de klas waar automatisch vreemd opgekeken wordt als een leerling de docent niet aankijkt en de docent bijvoorbeeld vraagt: ‘Waarom kijk je mij niet aan?’. Is dat niet aankijken onwil of is dat omdat hij/ zij zich vanwege het autisme of iets anders hier niet prettig bij voelt?

Tijdens het mini-congres waren meerdere workshops verdeeld over 2 rondes met onder andere:

  • Mariska Rol met ‘LEGO Serious Play’; Na een introductie kreeg de groep een vraag. Bijvoorbeeld: beeld iemand uit die belangrijk voor je is geweest en leg uit wat het bouwwerk uitbeeldt. Door de opdrachten kwamen er erg persoonlijk verhalen naar boven wat de workshop erg boeiend maakte.
  • Bart Linders met een workshop waarin je experimenteerde met je persoonlijke ruimte. Het idee hierbij was om bijvoorbeeld één persoon de macht te geven. Die bepaalde of degene tegenover hem / haar naar voren liep of juist terug. Door die controle weg te geven voelde je aan waar jouw eigen comfortzone was en of je op die grens durfde te stoppen.

Het was een erg boeiend congres waarin je jezelf en de mensen in de zaal beter leerde kennen. Zowel in het onderwijs als ook de werkomgeving is nog veel winst te boeken als het gaat om begrip rond de impact van autisme. Dit soort congressen zijn zeer belangrijk om die onduidelijkheid weg te kunnen nemen.

Auteur

Portret Vincent Wiering

Vincent Wiering

Contentspecialist bij Swink