Uit een vandaag gepubliceerd rapport van toegankelijkheidsexperts Jules Ernst en Ron Beenen blijkt dat een overgroot deel van de (semi-) overheid nog niet voldoet aan de eisen voor digitale toegankelijkheid, terwijl zij daaraan vanaf vandaag wel moeten voldoen. Jules en Ron staan Swink bij in de dienst Toegankelijkheid. Als social enterprise vinden we sociale inclusie heel belangrijk en ondersteunen organisaties graag bij het toegankelijk maken van je digitale communicatie.
4,5 miljoen Nederlanders met een functiebeperking
Ruim 4,5 miljoen Nederlanders hebben een functiebeperking zoals slechtziendheid en kleurenblind zijn die het navigeren over het internet voor hen niet zo vanzelfsprekend maakt. Voor de (semi-) overheid is daarom het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid in 2018 in het leven geroepen. Dit besluit verplicht iedere (semi-) overheidsinstantie een toegankelijkheidsverklaring op hun website te plaatsen, waarin een planning opgenomen is voor het aanbieden van een toegankelijke website en/of app. Vandaag, 23 september 2020, is de deadline waarop je je toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd moet hebben.
Experts staan specialisten Swink bij
Met gezamenlijk bijna 30 jaar aan praktische ervaring in de wereld van digitale toegankelijkheid staan experts Jules Ernst en Ron Beenen ons bij in het opstarten van onze dienst Digitale toegankelijkheid. Niet alleen ondersteunen zij ons bij de inrichting en uitvoering van onze Digitale toegankelijkheidsdiensten, zij delen zijn hun kennis en strategie over de wereld van digitale toegankelijkheid met onze specialisten.
Minder dan 10% van websites voldoet aan richtlijnen
Zij publiceerden vandaag een rapport over het onderzoek over digitale toegankelijkheid dat zij de afgelopen weken hebben uitgevoerd. Er is gekeken naar 793 sites mét een verklaring en in totaal 4000 sites. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een klein deel, zo’n 7%, van de (semi-) overheidswebsites mét een toegankelijkheidsverklaring voldoet aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid en dat een heel groot deel van de in totaal 4000 sites nog geen toegankelijkheidsverklaring heeft gepubliceerd.
Steeds meer aandacht voor digitale toegankelijkheid
Er is dus nog een hoop werk aan de winkel, maar tegelijkertijd zien we ook dat er steeds meer aandacht vanuit het bedrijfsleven is voor digitale toegankelijkheid. Het besef dat een toegankelijke website beter is voor álle bezoekers begint langzaam maar zeker voeten aan de grond te krijgen bij ondernemers.
Digitale toegankelijkheid wordt dus steeds belangrijker binnen onze maatschappij. Door ons autisme weten we als geen waar mensen met een beperking tegenaanlopen. Daarnaast hebben wij de kennis in huis, mede dankzij de samenwerking met Ron en Jules, om je organisatie snel aan de toegankelijkheidseisen te laten voldoen. Bijvoorbeeld door je PDF’s toegankelijk te maken. Door ons in te schakelen maak je niet alleen de gewenste stappen naar digitale toegankelijkheid, maar draag je zo ook bij aan betekenisvolle banen voor mensen met autisme.
Meer weten? Lees meer over onze dienst en wat wij voor jou kunnen betekenen.