Blogs

  • Gemeente Amsterdam kan door de data het bos weer zien

    Groenonderhoud: iedere gemeente heeft ermee te maken. Hoeveel groen is er eigenlijk? En om wat voor groen gaat het? Dit zijn geen makkelijke vragen, in ieder geval voor de gemeente Amsterdam. Data over ruim 76.000 stukken groen in en rond de stad moest in minder dan 1 jaar gecheckt en gecorrigeerd worden. Het werd een monsterlijke dataklus. Maar wél eentje waar we met trots op terugkijken.

    • gepubliceerd
  • Social return (SROI): geen verplichting, maar verrijking

    Social return on investment, sociaal inkopen, duurzaam inkopen… hoe je het ook noemt: het is niet alleen een wettelijke verplichting bij bepaalde aanbestedingen, het is ook een kans om tot een samenwerking te komen die soepeler loopt dan een doorgewinterde wandelaar. Omdat iederéén ervan profiteert.

    • gepubliceerd
  • Uit balans: Oh help, onvoorspelbare dingen met mensen!

    Het thema van deze Autismeweek zette me aan het denken: waarvan raak ik nu het meest, of het snelst, uit balans? En ook: wat brengt mij weer in balans? Gek eigenlijk dat ik daar steeds opnieuw weer actief over moet nadenken, terwijl ik vaak genoeg in mijn leven behoorlijk uit balans ben (geweest). Of daadwerkelijk volledig ben omgekukeld. Dan is het toch handig om te weten wat de belangrijkste oorzaken zijn en wat me helpt om weer in terug in balans te komen.

  • In balans: Mijn geheime kamer (sst, niet doorvertellen!)

    Het thema van deze Autismeweek zette me aan het denken: waarvan raak ik nu het meest, of het snelst, uit balans? En ook: wat brengt mij weer in balans? Gek eigenlijk dat ik daar steeds opnieuw weer actief over moet nadenken, terwijl ik vaak genoeg in mijn leven behoorlijk uit balans ben (geweest). Of daadwerkelijk volledig ben omgekukeld. Dan is het toch handig om te weten wat de belangrijkste oorzaken zijn en wat me helpt om weer in terug in balans te komen.

  • De kunst van het evenwicht

    Balans houden is voor mij, maar ik weet vrij zeker ook voor andere mensen met autisme, ingewikkeld. Hoe hou je al die ballen in de lucht en wat doe je als er één valt? En wat nou als je er achter komt dat het teveel ballen zijn die je in de lucht houdt, hoe stel je dan de juiste prioriteiten om toch weer die balans te krijgen?

    • gepubliceerd
  • Wikken en wegen: in balans blijven met autisme

    Het thema van de Autismeweek is dit jaar ‘de kunst van het evenwicht’. In evenwicht blijven lukt Vincent steeds beter. Hoe blijf je in balans als je sociale activiteiten erg leuk vindt, maar die ook veel energie kosten?

  • Wat PDF/UA en WCAG betekenen voor toegankelijke pdf’s

    Bij toegankelijke pdf’s hoor je naast de WCAG norm ook wel de term PDF/UA vallen. Welke standaard moet je aanhouden als je je pdf toegankelijk wilt maken? In dit artikel leggen we uit hoe WCAG en PDF/UA zich verhouden en wanneer je je pdf toegankelijk kunt noemen.

  • De crux van het datagedreven werken voor redacteuren bij gemeenten

    Datagedreven gaan werken kan zekerheid en zelfvertrouwen brengen. Het zorgt namelijk voor meer controle door een effectieve inzet van tijd en geld. Maar zonder de juiste aanpak kan het juist leiden tot onzekerheid, demotivatie en een negatieve teamdynamiek. In dit blogartikel onderzoeken we hoe je met de juiste aanpak deze valkuilen kan omzeilen en hoe datagedreven werken de sleutel kan zijn tot een succesvolle toekomst voor gemeenten.

  • Zo zet UWV interne onderzoekers in voor een toegankelijke organisatie

    Het UWV heeft veel websites, portalen en formulieren die digitaal toegankelijk moeten zijn. Om al deze objecten te testen heeft het UWV mensen in dienst genomen en door ons op laten leiden. Johan Jeremiasse, testcoördinator testdiensten bij het UWV, vertelt over hun aanpak om digitaal toegankelijk te worden.

    • gepubliceerd
  • Afscheid na meer dan 10 jaar helpdesk voor jekuntmeer.nl

    In december namen wij afscheid van JeKuntMeer. Dit was een zeer trouwe klant van Swink. Na meer dan 10 jaar besloten zij de helpdesk anders in te richten. In al die jaren hebben we fijn samengewerkt en daarom blikken we graag even terug. In dit blog vertellen we wat JeKuntMeer is en blikken wij terug op bijzondere situaties die we met deze helpdesk hebben meegemaakt.

  • Wat Margreet voor Swink en mij heeft betekend

    Inmiddels is het meer dan 16 jaar geleden dat Swink (toen nog Opdrachtenbank) werd opgericht. Het bedrijf zou niet hetzelfde zijn als Margreet zich niet vanaf dat moment bij Swink had aangesloten. Nu Margreet met pensioen is gegaan, beschrijf ik in dit blog wat Margreet voor Swink en voor mij in het bijzonder heeft betekend.

  • Toegankelijke content maken én houden

    Toegankelijke content maken is één ding. Maar hoe zorg je ervoor dat content toegankelijk blijft? Als freelance webredacteur en UX-writer voor onder andere Gebruiker Centraal weet Jeroen Schalk wat hierbij komt kijken. In dit artikel deelt hij zijn tips en ervaringen.

    • gepubliceerd
  • Migreren van Google Analytics 4 naar Piwik PRO: zo doe je dat

    Dataopslag binnen de EU, privacy instellingen die vriendelijker zijn voor je websitegebruikers en rapporten op basis van sessies die binnen de tool zelf goed leesbaar zijn. Het zijn allemaal redenen om over te stappen van Google Analytics 4 naar Piwik PRO. Maar het migreren van een analytics-tool is niet 1,2,3 gebeurd. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Deel het migratieproces op in fases en vergeet de inventarisatie vooraf zéker niet. Dit zijn belangrijke stappen om zo soepel mogelijk jouw nieuwe analytics-software in gebruik te nemen.

  • Maak kennis met onze nieuwe operationeel directeur Jean-Pierre

    Swink is de afgelopen periode hard gegroeid. Om die ontwikkeling in goede banen te leiden is Jean-Pierre Kahlmann bij ons begonnen als operationeel directeur. In dit artikel stellen we hem voor en vertelt Jean-Pierre over zijn achtergrond en rol bij Swink.

    • gepubliceerd
  • Digitale toegankelijkheid in de gezondheidszorg

    Patiënten moeten steeds meer online regelen voor hun zorg. Dat zorgt voor efficiëntie, maar kan ook zorgen dat patiënten vastlopen. Veel websites van ziekenhuizen blijken namelijk niet toegankelijk. Dat is problematisch voor de ruim 4 miljoen Nederlanders met een functiebeperking. Hoe ga je hiermee om?

    • gepubliceerd
  • Siteimprove of Piwik PRO: welke tool voor web analytics?

    Siteimprove is een tool die veel wordt gebruik door overheden en wordt gewaardeerd door redacteuren. Het kan namelijk veel en brengt verschillende gereedschappen bij elkaar in één tool. Maar in hoeverre is het geschikt voor data analytics?

  • Het FTG framework: sleutel tot online succes voor overheden

    Websites van overheidswebsites zijn vaak groot en kunnen daardoor onoverzichtelijk worden. Bovendien zijn overheidswebsites op informatieoverdracht gericht, waardoor andere prestatie-indicatoren nodig zijn dan bij commerciële websites. Hoe maak je dan de prestaties inzichtelijk en kun je je website verbeteren op basis van prioriteit? Gelukkig is daar een oplossing voor, waarmee je zowel de burgertevredenheid kunt vergroten als kosten verminderen.

  • Laat je webstatistieken voor je werken met een meetplan

    De website of het intranet van je organisatie wordt ongetwijfeld gemeten met een web analytics tool, zoals Google Analytics, Matomo of Piwik Pro. Maar doe je er eigenlijk wel wat mee? Misschien bekijk je af en toe de bezoekersaantallen of zoek je op hoe vaak een bepaalde pagina is weergegeven. Maar wat betekenen al die abstracte cijfers en diagrammen? Hoe kun je ze gebruiken om je communicatiedoelen te behalen?