• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 2 minuten

Wat is de deal tussen Twitter en Google?

De deal tussen Twitter en Google is in het verleden is stopgezet. De vraag is dus waarom deze dan toch weer is gemaakt. Hier lees je er alles over!

Google krijgt toegang tot alle tweets zonder deze te hoeven doorzoeken(crawlen) om ze te kunnen indexeren. Er was al een verge­lijkbare deal tussen Google en Twitter, maar die is in 2011 weer stopgezet. De redenen daarvoor zijn onbekend, maar daar is flink over gespeculeerd. De deal zou bijvoorbeeld nadelig zijn voor Google+, of Twitter groeide te snel om er de toegevoegde waarde van in te zien. Maar als ze de deal in het verleden hebben stopgezet, waarom is ie dan toch weer gemaakt?

Waarom deze deal?social-media-

Doordat tweets nu in de zoekresultaten kunnen komen hoopt Twitter waarschijn­lijk op meer verkeer, dus ook nieuwe mensen en advertentie-inkomsten. Dit is belangrijk voor Twitter, aangezien het aantal nieuwe gebruikers al langere tijd nauwe­lijks toeneemt.

Google krijgt hiermee flink wat actuele data binnen. Hierdoor kunnen ze ze de zoekresultaten en advertenties beter afstemmen en meer inkomsten genereren. Hiervoor konden ze deze tweets ook crawlen, maar gezien de enorme hoeveelheden konden ze slechts een fractie indexeren van het totaal, en vaak met forse vertraging.

Wat zijn de gevolgen?

De concrete gevolgen zijn nog steeds niet helemaal duide­lijk maar dat Twitter een belangrijkere rol gaat spelen staat vast.
Welke factoren belangrijk zijn voor tweets om geïndexeerd te worden zijn ook onbekend. Waarschijn­lijk zijn deze verge­lijkbaar met de tweets die Google nu waardevol vindt:

Personen met veel volgers hebben een grotere kans dat hun tweets geïndexeerd worden.
Dit betekent niet per se dat die tweets meer geïndexeerd worden doordat ze meer volgers hebben, maar kan ook betekenen dat mensen met veel volgers meer relevante inhoud creëren.
Tweets met afbeeldingen en hashtags hebben een grotere kans om geïndexeerd te worden.
Links van sites naar tweets zorgen voor een drastische verhoging van de indexering. Deze kan tot wel 4 x hoger zijn dan het gemiddelde.

Wat kun je hiermee doen?

Op het moment is het nog steeds afwachten wat Google gaat doen, maar het is verstandig om de komende tijd meer aandacht te besteden aan de Twitter berichten die je plaatst. Gezien de grote waarde die Google hecht aan links kan het ook een goed idee zijn om de Twitter feed, die op veel sites verdwenen is, weer te plaatsen. Ook een goed idee is om op andere (relevante) plekken naar tweets linken zonder deze te spammen.

Mocht je nog hulp nodig hebben met Twitter (of met andere social media) dan kun je ons altijd inschakelen.