• gepubliceerd
  • leestijd
    ± 1 minuut

Dashboardtooling: al je data in één tool samengebracht

Wat zijn de resultaten van je marketingcampagne? Met een dashboardingtool verzamel je sneller relevante info waardoor je beter kunt managen.

Oplossing: dashboardingtools

Zoals je ziet liggen een rapportage en een dashboard heel dicht tegen elkaar aan en zijn ze ook met elkaar verweven. Eigen­lijk vreemd dat er dan toch in praktijk zoveel aparte rapportagevarianten moeten zijn om iedereen in een organisatie van de juiste informatie te voorzien. Dat vonden een aantal ontwikkelaars gelukkig ook en hebben een superslimme oplossing bedacht: de dashboardingtools.

Combineren van dashboards en rapportages

Tegenwoordig zijn er meerdere tools waarin je interactieve dashboards en rapporten kunt maken. Power BI en Tableau zijn daar voorbeelden van. Hierin worden de data die nodig is om te kunnen sturen bij elkaar gebracht en op een gebruikersvriende­lijke manier gevisualiseerd. Daar houdt het gelukkig niet mee op. De echte meerwaarde zit in vooral de volgende onderdelen:

  • Data uit meerdere bronnen kunnen bij elkaar worden gebracht: je kunt dus alles bij elkaar brengen naar 1 tool en daar aan elkaar relateren. Je wilt bijvoorbeeld marketing, operatie en sales resultaten in overzicht terugzien. Deze gegevens komen uit verschillende systemen maar breng je samen.
  • De data is interactief: dat wil zeggen dat je door kunt klikken naar steeds een dieper detailniveau. Deze eigenschap is de sleutel naar het samenbrengen van rapporten en dashboards. Je wilt bijvoorbeeld zien hoeveel omzet er in totaal is gemaakt. Maar ook waarmee? Welke soorten opdrachten hebben tot deze omzet geleid en wat is het aandeel per type opdracht?

De periodes waarover je informatie wilt kun je zelf aanpassen. Wil je weten hoe het een jaar of een kwartaal geleden ging? Dan selecteer je eenvoudig die periode. Ook kun je periodes met elkaar verge­lijken. Hoe gaat het dit jaar in verge­lijking met vorig jaar? De kers op de taart is dat de data ook makke­lijk te delen is. Iedereen kan toegang krijgen tot de dashboards en/of rapportages. Er is geen copy/paste werk meer in Excel of PowerPoint wat de kans op mense­lijke fouten voorkomt.

Dankzij deze moge­lijkheden, heb je met deze tool oneindig veel moge­lijkheden om verschillende soorten rapportages en dashboards te maken. Met als hele prettige eigenschap dat de data steeds op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd. Consistentie is gegarandeerd.

Meer weten over dashboarding?

Op onze dienstpagina Data Analytics vind je meer informatie over hoe we je kunnen helpen om datagedreven beslissingen te nemen.