• gepubliceerd
  • leestijd
    < 1 minuut

Gemeente Amsterdam investeert in sociale ondernemingen

De participatiewet zorgt voor nog meer behoefte aan banen voor mensen die extra begeleiding nodig hebben. Gemeente Amsterdam neemt het voortouw.

Investeren in sociale ondernemingen; daartoe heeft de gemeente Amsterdam besloten op de laatste raadsvergadering. Met de regeringsmaatregelen die eraan komen, zoals herkeuring voor Wajongers en bezuinigingen op sociale werkplaatsen, komt er nog meer behoefte aan banen voor mensen die extra begeleiding nodig hebben.

Bovendien is het plan dat organisaties met meer dan 25 werknemers volgens de Participatiewet een aantal arbeidsplaatsen voor hen geschikt moeten maken. Sommige social enterprises, zoals Swink webservices, werken op deze manier. Een groot deel van het personeel bestaat uit veelal jonge medewerkers die, juist door hun speciale talenten, uiterst behendig zijn met zorgvuldig computerwerk en van hun kennis van het internet hun baan maken.

De klanten van Swink profiteren hiervan door werk aan Swink uit te besteden. De enthousiaste medewerkers bij Swink, die ergens anders niet voldoende begeleid kunnen worden, hebben zo een zinvolle en volwaardige baan en staan vol in het leven.

Investeringen van gemeenten kunnen aan de groeiende behoefte aan zulke werkplekken bijdragen. Maar organisaties die opdrachten geven aan social enterprises, zijn de werke­lijke motor die deze ontwikkeling kan aanjagen.